Två poliser får fängelse – ljög om dödshot

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2022-06-21

Två poliser döms för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott. Arkivbild.
Två poliser döms för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott. Arkivbild.

Två skånska poliser döms till fängelse i ett år vardera för att ha fabricerat en lögn om att en man skulle ha hotat dem till livet. Först hade de utan laglig grund trängt in i hans bostad och sprutat pepparsprej i hans ögon, har Lunds tingsrätt kommit fram till.

Poliserna har nekat till brott, men händelsen filmades av en övervakningskamera i mannens hall, som poliserna inte uppmärksammade.

Under rättegången har deras försvarsadvokater hävdat att filminspelningen var manipulerad, men filmen har undersökts av polisens nationella forensiska centrum, som kommit fram till att så inte var fallet.

Enligt Lunds tingsrätt har poliserna gjort sig skyldiga till falsk angivelse och olaga frihetsberövande av mannen i hans egen bostad. Eftersom de använt pepparsprej mot honom döms de även för misshandel. Det faktum att de trängde sig in i bostaden utan att ha rätt till det gör att poliserna också döms för hemfridsbrott.

Hustrun ringde

Det började med att mannens hustru i mars 2021 ringde till polisen och berättade att maken var mycket berusad och att hon ville att han skulle lämna bostaden. Hon och tonårsbarnen gick senare över till en granne.

Hon sade att mannen inte varit våldsam, men via polisens ledningscentral fick de utryckande poliserna information om att mannen skulle ha skickat hotfulla sms till hustrun. Hon har dock i efterhand sagt att han inte varit hotfull.

När de båda poliserna kom till lägenheten blev de inte insläppta. De bankade på dörren i mer än 20 minuter, men den kraftigt berusade mannen ropade att han inte begått något brott och att han ville att de skulle gå därifrån.

Sedan gick en glasruta i ytterdörren sönder och då sprutade poliserna in pepparsprej och tog sig in. Efteråt har de hävdat att detta var en potentiellt farlig situation eftersom de kunde ha fått glassplitter på sig och att det därmed kunde vara så att mannen gjort sig skyldig till ett brott.

Filminspelningen visar hur poliserna, efter att de gripit mannen, kommit överens om att anmäla att han hotat dem trots att detta inte var sant. Lunds tingsrätt anser att filmen visar att mannen inte uttalade några dödshot.

”Mycket allvarlig kränkning”

Domstolen anser att mannen utsattes för en mycket allvarlig kränkning. Tillsammans ska poliserna betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till honom.

Det egentliga straffvärdet är ett år och fyra månaders fängelse, men eftersom poliserna kommer att förlora sina jobb landar det i stället på ett års fängelse.

Chefsrådman Thed Adelswärd ser polisernas agerande som ett sorgligt undantag.

”Det är tragiskt eftersom det skadar tilltron till polis och rättsväsende. Dessbättre är det mycket ovanligt att poliser begår brott i tjänsten”, säger han i ett pressmeddelande.

Ansvarsnämnd prövar

Framöver kommer polisens ansvarsnämnd att ta ställning till vilka konsekvenser domen ska få för polisernas anställning.

”Händelser som denna skadar förtroendet för oss och det är viktigt att vi gör allt vi kan för att säkerställa att liknande händelser inte upprepas i framtiden”, säger Patrik Isacsson, biträdande polisområdeschef i nordvästra Skåne, i ett uttalande på polisens hemsida.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns uppgifter om att mannen hotat hustrun, men hon har i efterhand dementerat att mannen skulle ha varit hotfull.