Två skadade efter knivattack – 16-åring anhållen

Rektor på skola i Västerås livshotande skadad

Uppdaterad 2022-06-22 | Publicerad 2022-06-21

Två personer knivskars vid en galleria i Västerås och en 16-årig pojke misstänks för dådet.

En av de skadade är en rektor vid en skola i Västerås som fått livshotande skador.

– Jag har känt honom sedan han var barn och det är en omtyckt rektor i vår verksamhet, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Strax efter klockan 8.30 på tisdagsmorgonen larmades polisen till gallerian Kvarteret Igor i Västerås.

En 16-årig pojke misstänks ha gått till attack med en kniv, enligt Aftonbladets uppgifter.

Två män skadades allvarligt och fördes till sjukhus med ambulans. En person ska ha livshotande skador, enligt Region Västmanland.

– Det är klarlagt att man använt någon form av vasst föremål, men jag kan inte säga exakt vad, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Den misstänkte gärningspersonen kunde gripas intill ett parkeringshus.

– En person greps kort efter vi fick in samtalet. I nuläget misstänker vi inte att det finns några fler gärningspersoner, säger Magnus Jansson Klarin.

Försök till mord

Polisen har i nuläget ingen uppfattning om vad som ligger bakom attacken.

– Det är väldigt tätt inpå och för tidigt att säga vad motivet är eller om det finns någon koppling mellan offren och gärningspersonen, säger Magnus Jansson Klarin.

16-åringen misstänks för två fall av mordförsök och förhörs nu av polis. Åklagare kommer att ta beslut om han ska anhållas.

En av personerna som skadades arbetar som rektor på en skola i Västerås. Det är oklart om det finns någon koppling mellan den misstänkte 16-åringen och rektorn. 

– Det är beklagligt att vi har sådant våld på öppen gata helt oprovocerat. I det här fallet handlar det om en mycket populär rektor som finns på en av våra gymnasieskolor. Tankarna går till de skadade och familj, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande samt ordförande i krisledningsnämnden. 

”Ska upplevas som en trygg plats”

Staffan Jansson, som även VLT har pratat med, berättar att han förstår att människor kan uppleva området som otryggt efter händelsen. 

– Nu får vi låta polisen utreda vidare. För oss är det viktigt att säkerställa att centrum upplevs som en trygg plats att vistas på. Det är klart att det här skapar otrygghet vid sådana här händelser. Och det måste man ta avstånd ifrån, säger Staffan Jansson. 

Under kvällen arbetade polisen ute i Västerås i trygghetsskapande syfte.

– Vår personal är ute i polisbil och arbetar trygghetsskapande. Nu är vi inne i ett utredningsläge, säger Per Bjurström, presstalesperson hos polisen i region Mitt.

Polisen tittar även på om det kan finnas övervakningskameror i närheten.

– Det finns gott om kameror nära Västerås centrum. Om man har fångat upp någonting eller inte det kan jag inte svara på. Men det är en av de åtgärder som vi förstås har användning av, säger Per Bjurström.

Ämnen i artikeln