Spioneri

Kollegor till misstänkte mannen: Inget som stack ut

Av: 

Olof Svensson

Jamshid Jamshidi

NYHETER

Den spionmisstänkte säkerhetschefen har dubbel examen och ett gediget cv.

Kollegor och tidigare kollegor till mannen är mycket förvånade över gripandet.

– Man undrar verkligen vad det handlar om. Jag blev chockad när jag hörde detta och hoppas att det inte stämmer, säger en person som tidigare arbetat med mannen.

Mannen är i 40-årsåldern och greps av Säkerhetspolisen i måndags morse. Han sitter nu häktad misstänkt för brott mot rikets säkerhet.

Via sin advokat nekar han till misstankarna.

Mannen har dubbel examen från ett universitet i mellersta Sverige, varav en är en juristexamen. Totalt har han 450 högskolepoäng, vilket räknas som mycket inom den akademiska världen. Under studietiden var han baskettränare för ett pojklag och instruktör på Friskis och Svettis. Han var även engagerad i ett politiskt ungdomsförbund.

Efter studietiden har karriären gått spikrakt uppåt. Från enklare jobb på Kriminalvården och Tullverket till sin nuvarande chefsställning direkt under generaldirektören på en svensk myndighet.

Säkerhetspolisens högkvarter.

Fallenhet för analytiskt arbete

I en ansökningshandling till Tullverket för 15 år sedan framhöll han sin fallenhet för analytiskt arbete. Mannen, som kom till Sverige sommaren 1985, fick uppehållstillstånd samma år och blev svensk medborgare 1994, tog också upp sin bakgrund i ett land i mellanösten. ”jag har ett särskilt kunnande om mellanöstern som kan vara väldigt användbart” skrev han.

Mannen arbetade på Säkerhetspolisen, Säpo och på Försvarsmakten mellan 2007 och 2015. I ansökningshandlingar som Aftonbladet skrev om i går framgår det att han arbetade med underrättelseinhämtning och utredningsarbete åt Säpo.

Under dessa år, närmare bestämt 2011–2015, misstänks han ha begått brott som riskerat rikets säkerhet, enligt Säkerhetspolisens misstankar. Misstanken var inledningsvis spioneri men har ändrats till ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift”. Det är ett något mindre allvarligt brott där huvudsyftet inte misstänks ha varit att gå till främmande makt.

Chockande besked

Mannen innehar i dag en chefanställning på en svensk myndighet. Hans arbetsuppgifter kretsar bland annat kring säkerhetsfrågor och han rapporterar direkt till generaldirektören för myndigheten. Det misstänkta brottet har dock inte begåtts på den nuvarande arbetsplatsen.

Kollegor och tidigare kollegor som Aftonbladet har varit i kontakt med blev mycket förvånade när de hörde talas om gripandet.

– Det är ett väldigt chockande besked. Vi är inte vana vid sådant här och det finns inget skäl att misstänka något, säger en tidigare kollega.

– Man undrar verkligen vad det handlar om. Jag blev chockad när jag hörde detta och hoppas att det inte stämmer, säger en annan.

Vad är ditt intryck av mannen?

– Inga konstigheter. En trevlig person, ingenting som stack ut.

Gick säkerhetskurs

Aftonbladet har utan framgång försökt nå generaldirektören på myndigheten för kommentar. En presskommunikatör svarar istället i ett mejl:

– Vi kommenterar inte pågående personalärenden. För frågor angående utredningen hänvisar vi till Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten.

Nyligen gick den misstänkte mannen en kurs om säkerhet och försvar, anordnad av MSB och Försvarsmakten där fler myndigheter inom säkerhetsområdet fanns representerade.

– Jag känner till det här men jag vill inte göra några som helst uttalanden om detta, säger en av kursledarna.

Chefsåklagare Per Lindqvist sa efter att mannen häktats i går att ”förundersökningen fortsätter med sedvanliga utredningsåtgärder.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Spioneri

LÄS VIDARE

Säkerhetschefens misstänkta dubbelliv på Säpo: ”Jag blev utvald”

ÄMNEN I ARTIKELN

Spioneri

Säpo

Försvarsmakten

Kriminalvården

Tullverket

Riksenheten för säkerhetsmål

Brott