Ebba Busch om upploppen: ”Varför sköt man inte skarpt?”

Över 100 poliser skadades i påskupploppen.

Ebba Busch (KD) ifrågasätter varför polisen inte svarade med eld.

– Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare? säger hon i Ekots lördagsintervju.

I Ekots lördagsintervju kritiserar Ebba Busch polisledningen för att polisen drog sig undan och höll tillbaka under upploppen i olika svenska städer. Runt 100 poliser skadades under påskhelgens oroligheter, Ebba Busch säger att det är fel grupp.

– Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare, säger partiledaren.

PLUS: Adam, 25, deltog i upploppen: Det var målet

KD-ledaren menar att de som kastade sten gjorde det för att döda.

– Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, i syfte att döda räddningstjänst i syfte att döda – i vissa fall – sjukvårdspersonal, säger hon.

Hon ifrågasätter också polismyndighetens strategiska beslut kring upploppen. Hon ställer sig frågande till varför polisen inte agerade, som man ibland agerar, då det blir stökigt i samband med fotbollsmatcher.

”Varför sköts det inte skarpt?”

– Så frågan som borde ställas, det är varför sköts det inte skarpt? Och det är en fråga som svensk polisledning är Sverige skyldigt, säger Ebba Busch.

Hon menar att i ett läge där andra vill Sverige illa ”behöver polisen gå in och eskalera till den yttersta nivån”. Aftonbladet har tidigare rapporterar att tre personer skottskadats efter att de skjutits av polis i samband med upploppen.

Justitieminister Johansson upprörd

Uttalandet upprör justitieminister Morgan Johansson (S).

“Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok? Jag är väldigt stolt över svensk polis och vad polisen gjorde i helgen under svåra förutsättningar. Vi ska vara tacksamma för att det är svensk polis som hanterar dessa svåra situationer, och inte uppjagade amatörer som Ebba Busch.”, skriver han i ett mejl till Ekot.

Senare under fredagseftermiddagen twittrar Busch ett svar till Johansson och skriver att hon visst är stolt över polisen och att de borde aldrig behövt arbeta under de villkor de mötte.

”En buss med oskyldiga brandbombades. Menar du att statens våldsmonopol upprätthölls när man inte kunde gå tillbaka in i ett bostadsområde?”, skriver hon.

Aftonbladet har sökt Ebba Busch, Ulf Kristersson och Morgan Johansson.

Tre skadades efter polisskott

Det är klart att polisen avlossade tjänstevapen under upploppen. I Norrköping använde polisen vapen med skarp ammunition och tre personer skadades av kulorna, varav en behövde opereras, rapporterade TT under söndagen.

Polisen säger själva att det var i varningskott som avlossades, och att de som skadades träffades av rikoschetterande kulor.

– Såvitt vi har kännedom om är det inga direktskott, sade polisens presstalesperson Johnny Gustavsson till TT på söndagskvällen.

KD-ledaren Ebba Busch.
KD-ledaren Ebba Busch.
Publisert:

LÄS VIDARE