Rysslands invasion av Ukraina

Ryska Nato-utspelet: ”Inga myggor kommer flyga nära vår gräns”

Av: 

Adrian Ericson

NYHETER

En rysk toppolitiker uttalar sig skarpt kring konsekvenserna om Finland eller Sverige väljer att gå med i Nato.

”Ingen mygga kommer vilja flyga nära vår gräns”, säger Pjotr Tolstoy, dumans vice ordförande, till ITV.

Svenska experter varnar för högre vapenskrammel och fler hackerattacker, snarare än militära angrepp.

Mycket tyder på att både Sverige och Finland går mot medlemskap i Nato.

I ett uttalande till Emma Burrows, Moskva-baserad redaktör på ITV, reagerar ryska parlamentets vice ordförande med ett uttalande om myggor.

Finland är "fullt av myggor", säger Pjotr Tolstoy till reportern. Och om Finland eller Sverige går med i Nato kommer Ryssland garantera sin säkerhet på ett sätt som gör att ”inte ens en mygga” skulle vilja flyga nära landets gräns, säger toppolitikern.

– Vi har robotar som vi kommer att placera vid gränsen till Finland, Sverige, Polen och i Kaliningrad. Vi kommer att garantera vår säkerhet så att inga myggor kommer vilja flyga till vår gräns, säger Pjotr Tolstoy till ITV.

Pjotr Tolstoy.

Ryskt fokus på Ukraina

Kreml har även tidigare varnat för konsekvenserna om Sverige väljer att gå med.

– Det som man har sagt från rysk sida är att om vi går med i Nato så kommer Ryssland bli tvugna att vidta åtgärder, sa tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving till Aftonbladet tidigare under onsdagen.

Ryssland har börjat förstärka sin militära närvaro i västra delarna av landet. Det har också spridits klipp på vad påstås vara krigsmaterial som transporteras mot finska gränsen.

Men, ett militärt angrepp på Sverige framstår som osannolikt då invasionen av Ukraina slukar för mycket tid och kraft för Ryssland, enligt Elfving.

– Jag tror att det hade varit en annan sak om man inte hade varit engagerad i Ukraina. Då bedömer jag att sannolikheten är större att man blivit lite mer brysk mot Sverige och Finland, säger Jörgen Elving.

I intervjun, som alltså gjordes före det ryska uttalandet om robotar och myggor, säger Jörgen Elfving att Nato, Sverige och Finland kommer få större betydligt utrymme i ryska statskontrollerade medier kommande dagar.

– Vi kommer till en början att se en kraftfull retorik. Sedan utesluter jag inte att det följs upp på något sätt. Det kan vara så att man väljer att agera militärt genom styrkedemonstrationer i vårt närområde genom kränkningar och övningsverksamhet.

Det kan vara både till sjöss och i luften.

Magdalena Andersson och Sanna Marin.

”Ett givet mål”

Ryssland väntas också sätta press på Sverige och genom desinformation försöka påverka agendan.

– Att skapa misstro och osäkerhet i den svenska debatten och bland svenska debattörer är ett givet mål man kommer att ha, säger Claes Levinsson, prefekt vid institutionen för Rysslands- och Eurasienstudier i Uppsala.

Syftet är att stärka vissa narrativ och svartmåla vad ett medlemskap i Nato skulle innebära.

– Ett narrativ är att det kommer placeras kärnvapen i svenska städer. Ett annat narrativ är att Nato styrs helt av USA och att Sverige inte har en självständig utrikespolitik längre, säger Claes Levinsson.

Levinsson tror också att vi kommer att få se cyberattacker och kanske även sabotage mot viktig infrastruktur på svensk mark.

Natofrågan har blivit högst aktuell i Sverige. Här vajar Natoflaggan utanför utrikesdepartementet vid ett besök av Natos generalsekreterare vid ett tidigare tillfälle.

”Ökad beredskap behövs”

Den nyinstiftade Myndigheten för psykologiskt försvar har redan märkt av en ökad aktivitet bland ryska påverkansaktörer. Sedan flera år tillbaka är Nato en central punkt i aktiviteterna mot Sverige.

– Av det skälet behöver vi ha en ökad beredskap om att det kan dyka upp vilseledning och hot kopplat till saker som påverkar Natofrågan. Det kan vara direkt eller indirekt, genom militära hot eller rykten om annat, för att skrämma beslutsfattare och allmänheten, säger myndighetens operative chef Mikael Tofvesson.

Det mest förrädiska, enligt Mikael Tofvesson, är rykten och förvanskade uppgifter som smusslas in i debatten och får fäste i betrodda kanaler.

Han uppmanar därför allmänheten att vara uppmärksam och extra källkritisk när det gäller uppgifter som dyker upp i debatten om Nato.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Mikael Tofvesson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Finska säkerhetsanalysen: Gemensamt Nato-inträde ökar stabiliteten

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Säkerhetspolitik

Finland

Ryssland

Sverige

Cyberattack