Advokat instruerade klient ljuga i rätten – döms

Av:  Anna Karolina Eriksson/TT

Halmstad tingsrätt går på åklagarens linje. Arkivbild.
Halmstad tingsrätt går på åklagarens linje. Arkivbild.

Advokaten instruerade klienten om hur han skulle ljuga i rätten och var inblandad i utplantering av ett falskt bevis – i syfte att vilseleda polisen.

Nu döms han till villkorlig dom och böter.

Advokat i Halland åtalades i våras för grovt skyddande av brottsling. Enligt åklagaren instruerade han en klient som senare friades om hur han skulle ljuga i rätten. Advokatens klient satt häktad i samband med en utredning av en skottlossning i ett bostadsområde i Halmstad 2019.

Åklagaren har hävdat att advokaten ha förmedlat information mellan misstänkta i utredningen om ett falskt bevis som utplanterats för att vilseleda polisen.

Advokatens misstänkta inblandning upptäcktes genom att polisen fått tillgång till chattar från den krypterade tjänsten Encrochat.

Själv har advokaten, som är i 65-årsåldern, förnekat ”all form av eventuell brottslighet”, men Halmstad tingsrätt dömer mannen för skyddande av brottsling. Brottet anses vara grovt och motsvarar enligt rätten åtta månaders fängelse.

Advokaten döms dock bara till villkorlig dom och böter, eftersom rätten tar hänsyn till att han är tidigare ostraffad samt att domen sannolikt kommer ”innebära att han blir utesluten ur Sveriges advokatsamfund och att han inte längre kan utöva verksamhet som advokat”.

Publisert: