Barcelonamord försvårar svensk mordutredning

Av:  TT

Den svenske man som sköts ihjäl i Barcelona i fredags har varit intressant i utredningen kring bomben i Göteborg för snart fyra år sedan. Arkivbild.
Den svenske man som sköts ihjäl i Barcelona i fredags har varit intressant i utredningen kring bomben i Göteborg för snart fyra år sedan. Arkivbild.

Den svenske man som sköts ihjäl i Barcelona i fredags har varit intressant i utredningen kring ett bombdåd i Göteborg för snart fyra år sedan.

– Mordet kommer att försvåra den fortsatta utredningen. Han var, som vi såg det, en central person, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till TT.

I fredags eftermiddag tog sig en man in i en vindsvåning i centrala Barcelona och sköt ihjäl den svenske mannen som bodde där. Mördaren flydde på motorcykel och eftersöks nu av spansk polis.

Stina Lundqvist bekräftar att mannen som dödades tillhörde kriminella kretsar och är en av dem som har varit eftersökt av polisen i Göteborg i samband med en uppmärksammad bombsprängning för fyra år sedan.

Exploderade i rondell

Det var i juni 2015 som en bil exploderade i en rondell i Torslanda på Hisingen. Fyra personer, däribland en fyraårig flicka och hennes pappa, dödades.

Teorin bakom dådet är att det hade med en pågående gängkonflikt att göra. Utredningen av dådet är fortfarande aktiv och utredarna har under en tid sökt efter den nu mördade mannen.

– Det var några år sedan vi hörde honom senast och det har kommit nya uppgifter efter det som det hade varit viktigt att höra honom om. Han har tidigare suttit anhållen och var fortfarande misstänkt i ärendet, säger Stina Lundqvist.

– Många personer i den här kretsen säger ingenting. Men den nu avlidne mannen i Barcelona pratade med oss, berättar hon.

Flera har mist livet

Han är inte den första i skaran av misstänkta i bombutredningen som mist livet.

– Vi har klart för oss hur det har gått till. Av olika skäl har vi inte satt upp alla iblandade som skäligen misstänkta. Men flera av dem som vi uppfattat varit med lever inte längre eller är svåra att höra av andra skäl. Det är sorgligt att se hur de här personerna försvinner en efter en, säger åklagaren.

Tidigare har Stina Lundqvist förklarat att de tror att sex, sju, åtta eller kanske ännu fler personer haft roller i mordet i Torslandarondellen och att det är många som utgjort olika länkar i kedjan som ledde fram till sprängningen av bilen.

Svensk polis kommer nu att kontakta spansk polis för att utbyta information kring mordet i Barcelona.

Publisert:

LÄS VIDARE