Mordhot efter att svan skjutits ihjäl

Boende i Malmö är upprörda sedan gatukontoret tagit beslut om att avliva en svanhane som häckat vid kanalen. Svanen ska ha uppträtt aggressivt när denne försvarade sin maka och ägg.

Stämningen är så hätsk att gatukontoret har fått mejl med dödshot.

– Mördare skriver de och att de ska skjuta kanotister. Vi har polisanmält det, säger Ola Enqvist, naturvårdare Malmö stad.

I söndags sköt skyddsjägare ihjäl en svanhane i centrala Malmö sedan den ska ha uppträtt aggressivt mot kanotister. Hanen hade häckat i flera år vid kanalen med sin hona – som i år har lagt åtta ägg.

Efter att Malmö kanotklubb framfört flera klagomål till kommunen om svanen så valde man att avliva den.

– Svanen har varit synnerligen aggressiv. Kanotklubben har sagt att den har attackerat när de har varit långt ifrån boet. Att han slagit dem med vingarna, säger Ola Enqvist, naturvårdare, gatukontoret.

Honan försvarar äggen

Svanhona ruvar nu ensam sina ägg vid kanalen intill Exercisgatan i centrala Malmö. När Aftonbladet är på plats är hon inledningsvis omringad av änder och duvor. Honan biter efter dem för att skydda sina ägg. Hon får tag i nackskinnet på en and och håller i den en stund innan hon släpper.

– Det är inte bra att folk matar henne. Då kommer andra fåglar och råttor hit som stressar honan, säger Martina Andersson, boende i området.

Under tisdagen samlades många malmöbor vid häckningsplatsen för att se hur det gick för honan och för att uttrycka sin sorg. 28-åriga Malin Widén hade med sig vita rosor som hon fäste vid ett staket.

– Jag vill markera att det inte är okej att människors nöjen väger tyngre än djurs liv. Jag är rädd att svanbebisarna inte kommer klara sig, säger Malin Widén.

Barnbarnen grät

Svanarna har varit ett trevligt inslag i stadsmiljön och många har följt dem under flera år.

– Mina barnbarn grät när jag berättade att pappan hade skjutits. Vad ska man säga till barn när något sådant här händer? Det är inte klokt, säger Cecilia Fridlund.

Lena Jönsson berättar att svanarna har gett bättre grannsämja - det har blivit naturligt att stanna till och prata om svanarna.

Hon är tvärilsk över att man skjutit hanen.

– Han försvarade boet och sin familj. Men det ska man tydligen inte få göra. Det är fruktansvärt, säger hon.

”De provocerade hanen”

Björn Nilsson, som bor ett stenkast från svanboet, menar att kanotister bidragit till situationen.

– Jag upplever att kanotister och paddlare ofta paddlar nära och stannar vid boet. De provocerar hanen. Det är klart att han reagerar. Det hade varit bättre om de bara paddlat vidare eller på ett annat ställe, säger Björn Nilsson.

Avlivningen har väckt så heta känslor att gatukontoret vid Malmö stad har fått hotmejl.

Ett av mejlen är så hotfullt att man valt att polisanmäla. Ola Enqvist, naturvårdare vid gatukontoret, ska ha kallats mördare. Dessutom ska mejlaren ha skrivit att kanotister bör skjutas.

”Det gick lite fort”

Ola Enqvist medger att det kanske gick lite för fort när svanen avlivades. Kommunen ansökte hos Länsstyrelsen om skyddsjakt och fick svar i torsdags. Tre dagar efter avlivades hanen.

Den normala gången är att en sådan förfrågan ska på remiss till Skånes ornitologiska förening. Men en remiss skickades aldrig. Avlivningen ansågs brådskande.

– Det är lite olyckligt att det gick så fort eftersom Skånes ornitologiska förening förmodligen hade sagt nej. Vi hade lyssnat på dem. Och vi hade kanske hade gjort på ett annat sätt, säger Ola Enqvist.

Han påpekar samtidigt att det var bråttom eftersom vattnet var kallt och kanotister hade fallit i.

– Vi kan inte ha någon som drunknar. Så illa får det inte bli, säger han.

Mata inte svanen

Kanotklubben hävdar att de inte ville se fågeln avlivad. Man har bara rapporterat in incidenter sedan har det varit upp till kommunen att lösa situationen.

– Vi beklagar det som har hänt. Vi har aldrig tidigare känt ett hot från en svan. Men denna svan har attackerat kanotister under hela året, säger Lazslo Varga, vice ordförande i Malmö Kanotklubb.

Boende i området är nu oroliga för vad som ska hända honan och de åtta äggen.

Kenneth Bengtsson, vice ordförande för Skånes ornitologiska förening, uppmanar folk att inte mata svanen. Den har goda chanser att klara sig ändå.

– Det beror på hennes styrka och vilja. Men hon behöver inte matas. Honan äter upp sig innan ruvning och kan gå ned 30 procent av sin vikt innan ungarna kläcks.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN