Coronapandemin

Nya dokument: Tvingas jobba – trots positiva prov

Av: 

Sophie Stigfur

Erik Karlsson

NYHETER

Personal på Karolinska universitetssjukhuset larmar om att de måste jobba även om de är smittade med corona, rapporterar Dagens Juridik.

– Det här tror jag inte är den bedömning vi kommer landa i, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det är i ett internt policydokument som gått ut till många sjukhusanställda som det slås fast att man kan arbeta om man testat positivt för covid-19, men inte har några symtom. Detta då man ”ej bedöms vara smittsam”. Dokumentet har skickats till anställda som kallats till provtagning i en studie på Karolinska i Solna och Huddinge.

”Om den provtagne är helt asymptomatisk vid provtagningstillfället bedöms man ej vara smittsam trots att man bär på virus RNA”, står det.

Enligt Dagens Juridik har Karolinska haft ett möte med Smittskydd Stockholm där man landat i att policyn om att vara hemma i 48 timmar inte är tvingande om personalen är symtomfri.

Från dokumentet som Dagens Juridik har tagit del av.

Från dokumentet som Dagens Juridik har tagit del av.

”Helt sjukt att vi ska jobba”

”Smittskydd Stockholm har klargjort att gällande riktlinjer inte är tvingande vid testning av asymptomatiska personer. Karolinska har därför en egen policy”, står det i dokumentet.

– Det är ju helt sjukt att vi ska jobba när vi bär på smittan, säger en anställd till Dagens Juridik.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att man nu normalt sett inte testar personer utan symtom men menar att råden knappast kommer att stämma överens med Folkhälsomyndighetens.

– Jag tror inte vi kommer landa i att man ska gå till jobbet om man bär på viruset. Det är ju snarare en fråga om hur länge man behöver vara hemma, säger han till Dagens Juridik.

Karolinska universitetssjukhuset har inte kommenterat det interna dokumentet.

Coronatest.

Foto: TT

ANNONS

Euroflorist

Skicka ett blombud och överraska någon med lite kärlek och omtanke: Beställ vacker bukett här för trygg leverans hem till dörren.

PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Anders Tegnell

Karolinska universitetssjukhuset

Smittskydd Stockholm

Sjuksköterskan Ebbas videodagbok