Venezuela

Dokument: Opposition bakom ”kuppförsök”

Av: 

TT

Venezuelas president Nicolás Maduro håller upp två id-handlingar som han hävdar tillhör de två män från USA som gripits för inblandning i det påstådda kuppförsöket.
Venezuelas president Nicolás Maduro håller upp två id-handlingar som han hävdar tillhör de två män från USA som gripits för inblandning i det påstådda kuppförsöket.

NYHETER

En rådgivare till oppositionsledaren Juan Guaidó hade ingått ett avtal med den Floridabaserade säkerhetsentreprenör som säger sig ligga bakom det påstådda kuppförsöket mot Venezuelas president Nicolás Maduro.

Det visar ett hemligt dokument publicerat av The Washington Post – men tillförlitligheten ifrågasätts av UD i USA.

Rådgivaren, Juan José Rendón, ska i höstas ha skrivit under ett avtal med säkerhetsföretaget Silvercorp i USA, vars chef Jordan Goudreau tagit på sig landstigningen i Venezuela, som regimen i Caracas beskrivit som ett kuppförsök.

Rendón medger att han betalat 50 000 dollar till företaget för vissa utgifter, men säger att avtalet varken färdigställdes eller sattes i verket. Goudreau ska i stället ha tagit saken i egna händer och skickat ut sina mannar på "detta självmordsuppdrag", enligt Rendón.

Åtta personer dödades då de försökte ta sig i land vid hamnstaden La Guaira, nära Caracas internationella flygplats, tidigt i söndags morse. Samtidigt greps 13 personer, varav två amerikanska medborgare, som senare framträtt i statlig tv och under oklara former erkänt inblandning i operationen.

Skulle tillfångata Maduro

Guaidó har tidigare förnekat allt samröre med Silvercorp och inblandning i det besynnerliga invasionsförsöket, som väcker många frågor om hur denna lilla grupp hade tänkt överlista Venezuelas hundratusentals man starka försvar och tillfångata Maduro.

Oppositionsledarens eget namn finns inte på det nu publicerade dokumentet. Maduro själv pekar ändå ut honom som direkt ansvarig för planen, som enligt den venezuelanske ledaren gick ut på att få honom dödad.

– Han är i stånd att underteckna ett kontrakt om att döda sin politiska motståndare. Vem gör något sådant? Underteckna ett kontrakt med en legosoldat för att få sin politiska motståndare dödad, säger Maduro i en tv-intervju med Telesur, enligt den spanska nyhetsbyrån EFE.

Fakta och propaganda

USA:s regering nekar bestämt till inblandning i operationen och har uttryckt tvivel kring dokumentet som The Washington Post har publicerat. President Donald Trump upprepar sitt avståndstagande i en intervju med Fox News där han också säger att han inte hade förlitat sig på en så pass liten grupp om en dylik operation hade varit aktuell.

– Jag vet ingenting om det här, säger den amerikanska presidenten till nyhetskanalen.

– Om jag hade velat gå in i Venezuela så hade jag inte gjort en hemlighet av det. Jag skulle inte skicka en liten grupp. Nej, nej, nej. Då skulle det kallas för en invasion.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Amerikan i tv-sänt erkännande i Venezuela

ÄMNEN I ARTIKELN

Venezuela

Nicolás Maduro

Juan Guaidó

Caracas