Teorin: Brinnande degklump i 50-meterstunnel

Av: Olof Svensson

Publicerad:

En brinnande degklump som fick det löpande bandet att fatta eld i en tunnel.

Det är en teori om vad som fick branden på Polarbröd att sprida sig.

– Tunneln försvårar släckningen och elden letar sig upp i ventilationen, säger huvudskyddsombudet Daniel Johansson.

Släckningsarbetet efter branden i Polarbröds bageri i Älvsbyn pågår fortfarande. Exakt vad som orsakade den massiva branden på söndagskvällen är fortfarande inte klart.

Men fler ledtrådar börjar komma fram.

Huvudskyddsombudet Daniel Johansson har arbetat på Polarbrödsfabriken i 20 år och var där när branden tog fart. Enligt hans uppgifter var det en degklump på den så kallade svalbanan som fattade eld. Detta är i sig inget ovanligt, men denna gång började även det löpande bandet som transporterar bröden att brinna. Bandet är av plast men ska enligt Johansson vara brandklassat.

– Jag vet att bandet började brinna. Och det är ett svårt ställe att släcka på, det är som en tunnel, säger han.

Huvudskyddsombud Daniel Johansson.
Foto: Privat
Huvudskyddsombud Daniel Johansson.
Foto: Läsarbild.
Storbrand på Polarbröd.

Mjöl kan ha försvårat

Tunneln är 50 meter lång och kyler ner brödet efter bakning. Kall luft pumpas in i tunneln och den varma sugs ut. Om elden tog fart i tunneln kan det ha försvårat släckningsarbetet och påskyndat förloppet, menar Johansson.

En vikarie som befann sig i fabriken har tidigare uppgett för SVT att det var en degklump som fattade eld. Han tror också att mjöl som fanns på bandet kan ha antänts.

– Det är mjöl under och jag tror det kan vara något med mjölet, att det är så varmt och degklumparna börjar brinna, säger vikarien Edvin Lundberg till SVT.

Sektioner som hindrar elden

Huvudskyddsombudet Daniel Johansson säger att fabriken är väl brandskyddad. Det finns även skyddssektioner som ska hindra eller begränsa elden från att sprida sig.

– Utredningen får visa vad som har hänt, säger han.

Kommunikationschef Helena Rönnmark säger att det kommer att dröja innan utredningen kan inledas eftersom släckningsarbetet fortfarande pågår.

Alla vikarier sägs upp

Polarbröd gör sig nu av med alla sina vikarierande medarbetare.

– För vår vikarierande personal kommer vi tyvärr inte kunna förlänga avtalen. Vad gäller våra tillsvidareanställda ska vi se över organisationen i dialog med facket. Vi kommer att prata om våra nuvarande behov, vad vi behöver för att bygga upp vårt nya bageri och även titta på vad vi behöver i framtiden, säger vd Anders E Johansson, i ett pressmeddelande.

Totalt drabbas 58 timanställda medarbetare, majoriteten av dessa är sommarvikarier.

Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN PITEÅ-ÄLVSBYN/TT
Branden i Polarbröds bageri startade före midnatt på söndagen.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN