Erica, 26, lurades av lyxbedragare

I fjol dömdes en 32-årig man för grovt bedrägeri.

Nu döms han igen – för ett nästan identiskt brott.

– Det man inser nu är hur himla välplanerat allting var, säger mannens senaste offer, 26-åriga Erica.

Bedragaren ska betala 438 242 kronor till Erica.
Bedragaren ska betala 438 242 kronor till Erica.

Mannen lurade Erica, 26, på hundratusentals kronor under ett halvårs tid när hon studerade i Uppsala. Men det var först när hennes vänner hittade ett ett år gammalt rättsfall som hon insåg att hon blivit förd bakom ljuset.

– Jag var väldigt chockad och förstod inte riktigt att det kunde vara sant. Jag trodde att allting var lugnt, tills vi insåg att de här sakerna inte kommer att bli betalda och att nästan exakt samma sak hänt någon annan tidigare.

Så sent som 27 mars i fjol dömdes 32-åringen för ett brott som även Uppsala tingsrätt anser är ”i stort sett identiskt” med det han nu döms för. 32-åringen får ett års fängelse och ska betala ett skadestånd på 438 242 kronor till Erica.

Falskt konto och sms

Erica misstänker att mannen hon träffade via dejtingsidan inner Circle i november i fjol hade planerat bedrägeriet från första början.

– Det var inte bara någonting som råkade hända. Så klart han inte kunde veta från första dejten att det här skulle gå att göra, men det har varit planerat väldigt noggrant hur det här har kunnat gå till, säger hon.

Enligt tingsrätten är det bevisat att 32-åringen ”invaggat henne i tron att [han] var en mycket förmögen person” och att han fabricerat ett konto samt nyttjat en falsk handling för att få 26-åringen att tro att hon fått pengar av honom, som hon sedan till viss del ”återbetalat”.

– Jag fick sms som såg ut att komma från banker i London för att jag skulle tro att pengarna fanns på kontot. Så det var svårt att förstå att pengarna inte fanns eller att de här sakerna inte var sanna.

– Det kommer att bli tufft att ens våga lita på någon nu. Jag vet att jag har mina närmsta kompisar, men det är jättetufft att veta hur man ska gå vidare över huvud taget efter det här.

Varningssignal hon missade

Erica råder andra att vara extra försiktiga om den de dejtar är folkbokförd i ett annat land.

– Det var många saker som blev som de blev för att han inte är folkbokförd här. Det är så klart att man ska kunna lita på folk som inte har en folkbokföring, men det är kanske värt att var extra försiktig i alla fall om det är så.

Hon vill även att de som hamnar i en liknande situation ska veta att det är tufft att sitta i en rättegång, och att de ska förbereda sig på att de inte kan ge svar på tal.

– Jag har inte varit med om något sådant här tidigare, men det är väldigt frustrerande att man inte får en chans att förklara att det någon säger är feltaget. Det var så många lögner under rättegången också, så det var skönt att rätten såg igenom det.

Mannen har hela tiden nekat till brott och hon känner fortfarande inte att hon kan andas ut.

– Det är fortfarande två veckor kvar innan domen vinner laga kraft. Så det är fortfarande två veckor av ovisshet. Jag vet inte om den kommer att överklagas eller vad som kommer att hända. Det känns inte som att jag kan släppa det här helt än, för det känns inte som att det är riktigt över.

Enligt Uppsala tingsrätt har 26-åringen, vittnen som trätt fram och spår som mannen lämnat efter sig bevisat att mannens version inte stämmer.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN