EU: Ryssland sprider desinformation om corona

Av:  TT Stockholm/Bryssel, TT

Kremls talesperson Dmitrij Peskov beskriver anklagelserna om en rysk desinformationskampanj om coronaviruset som ogrundade. Arkivbild.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov beskriver anklagelserna om en rysk desinformationskampanj om coronaviruset som ogrundade. Arkivbild.

Ryska medier pekas ut för att sprida falska nyheter om coronaviruset för att skapa panik och misstro i väst.

De leker med folks liv, anser EU-kommissionen.

"Det pågår en omfattande desinformationskampanj från statliga ryska och Kremlvänliga medier om covid-19", står det i en rapport från EU:s utrikestjänst, EEAS, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

"Det överordnade målet med Kremls desinformation är att fördjupa hälsokrisen i västländer", fortsätter dokumentet, "i linje med Kremls bredare strategi att försöka omstörta samhällen i Europa".

Den ryska strategin går ut på att sprida motsägelsefulla, förvirrande och felaktiga uppgifter för att göra det svårare för myndigheter att nå ut med sin kommunikation om pandemin, enligt rapporten.

"Antirysk besatthet"

Ryssland nekar till anklagelserna.

– Återigen talar vi om ogrundade anklagelser som troligen är ett resultat av antirysk besatthet, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt Reuters.

Precis som vanligt, konstaterar EU-kommissionen.

– Det officiella ryska svaret är att de tar avstånd från det och säger att det inte är de. Men när vi pratar om desinformation, myter och falsk information om coronaviruset så betonar vi alltid att källorna finns antingen i Ryssland, eller så kan de knytas till tjänster som är eller har varit Kremlvänliga, konstaterar kommissionstalesmannen Peter Stano på en pressbriefing i Bryssel.

Leker med liv

EU:s organ för att hålla koll på falska nyheter och desinformation har ytterligare förstärkt sin granskning med anledning av coronaviruset. Målet är att hitta och peka ut syndarna – och i bästa fall hoppas att de kan förmås att ta bort eller rätta falskt material.

– Det här kommer inte bara från Ryssland, de är inte den enda källan. Men vem som än gör det här så leker de med folks liv, säger Stano, som har klara råd till dem som söker efter information om virusspridningen.

– Dubbelkolla, trippelkolla. Gå till medier som ni verkligen litar på och titta på källorna. Var väldigt försiktiga! säger Peter Stano i Bryssel.

Publisert:

LÄS VIDARE