Inte ett ord om kärnkraft – L kräver rättelse

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2020-03-05

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) på väg in till torsdagens ministermöte i Bryssel.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) tvingas förespråka kärnkraft i Bryssel. Men i pressmeddelandet inför mötet nämns inte ordet.

– Jag kräver en omedelbar rättelse, säger liberalen Arman Teimouri.

När EU:s miljöministrar på torsdagen träffades i Bryssel fick de höra Isabella Lövin dra en lans för kärnkraften, trots sitt motstånd mot energikällan.

Riksdagens EU-nämnd beslutade nämligen i fredags om ett tillägg till den officiella svenska linjen – att lyfta fram kärnkraften som en viktig del i Europas klimatomställning.

"Felaktig information"

Förslaget kom från Liberalerna. Initiativet fick också stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Men i pressmeddelandet inför miljöministermötet i dag stod inget om kärnkraft, vilket Liberalernas klimatpolitiske talesperson Arman Teimouri reagerar starkt på.

– Jag tycker det är ganska allvarligt att statsrådet ger felaktigt information till medier och i slutändan allmänheten där man uteslutit riksdagsbeslut. Jag kräver en omedelbar rättelse, säger Arman Teimouri.

Formuleringen som antogs i riksdagens EU-nämnd lyder: "Regeringen anser att EU-medel inte ska gå till fossil energi. Därmed bör fossilfri energi, inklusive kärnkraft och förnybara energislag, så effektivt som möjligt bidra till Europas omställning."

"Måste respekteras"

Teimouri anser inte att det räcker att Lövin tog upp formuleringen muntligt.

– Den information som kommer ut i Bryssel hålls inom fyra väggar i princip. Då tycker jag man ska vara väldigt tydlig när man skickar ut information som är regeringens ståndpunkt som också beslutats i EU-nämnden.

Isabella Lövin kommenterade i fredags beslutet med att det inte var demokratiskt, vilket Arman Teimouri noterade.

– Tvärtom har Sverige en position som verkligen är demokratiskt fastställd och den måste respekteras.