Mötte björn på promenad i stan: "Mäktigt"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

En björn tog en kvällspromenad på gatorna i centrala Östersund under söndagen.

Tobias Hising lyckades fånga djuret på film.

Söndagens möte var det närmaste Tobias Hising kommit en björn. Tidigare har han sett den från helikopter, nu har han och hans sambo sett rovdjuret på två, tre meters avstånd från sin bil.

– Jag har aldrig sett björn så här nära förut, det var mäktigt, säger Tobias Hising.

Paret fick nys om att en björn korsat E14 i Östersund och rörde sig nära området där de bor. Då beslutade de sig för att åka ut och spana efter den. Det har hänt förut att de åkt ut på tur när det ryktats om att en björn rört sig i området, men hittills har de aldrig själva fått se djuret.

En björn promenerade i centrala Östersund under söndagen.
Foto: Tobias Hising/TT
En björn promenerade i centrala Östersund under söndagen.

Efter 20 minuters biltur var de nära att ge upp, men 300 meter från hemmet fick de syn på björnen som lunkade i godan ro på gatan.

Den rörde sig från stadens skidstadion ner till Östersund arena innan den försvann in i skogen. Tobias Hising tycker att björnen såg lugn ut under hela tiden som de observerade den. Vid ett tillfälle grävde den i en soptunna vid ett hus.

– Jag hade hela tiden fingret på fönsterhissen och satt och räknade hur länge det tar för den att gå upp. När jag fick ögonkontakt med den fick det räcka, säger Tobias Hising.

Paret ringde polisen, vilket flera andra som sett björnen också hade gjort. En skyddsjägare tillkallades för att driva tillbaka björnen över motorvägen.

– Vi är glada att vi fick uppleva det, det var verkligen annorlunda och speciellt, säger Tobias Hising.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN