Masskjutningen på Walmart i El Paso

Misstänkte gärningsmannen en enstöring

Av: 

TT

Sörjande i El Paso håller vaka för offren i skjutningen.
Sörjande i El Paso håller vaka för offren i skjutningen.

NYHETER

Den misstänkte massmördaren i El Paso, Patrick Crusius, beskrivs som en enstöring av folk i hans omgivning. Han misstänks nu för terrorism, och tycks ha drivits av en rasistisk extremism, enligt ett dokument han publicerade före dådet.

Medier i USA uppger att den misstänkte gärningsmannen är 21-årige Patrick Crusius från Allen, en förort norr om Dallas i Texas. Identiteten har dock inte formellt bekräftats från officiellt håll, men en person med det namnet är häktad misstänkt för dådet.

Tv-bilder på söndagen visade poliser som omringar och genomsöker ett hus i Allen som identifierats som Crusius hem, skriver The Los Angeles Times.

Enstöring

Den tidigare grannen Leigh Ann Locascio beskriver Crusius som en "extrem enstöring" som sällan interagerade med någon annan och valde att sitta ensam i skolbussen. Han uttryckte sig nedlåtande om andra ungdomar som deltog i sporter eller spelade i skolorkestern.

Hennes son brukade promenera till skolan tillsammans med Crusius och hans syster. Han beskriver hur Patrick Crusius oftast brukade gå några steg bakom dem och höll sig för sig själv.

– Han pratade inte med folk. Ingen kände honom riktigt, säger Tony Locascio till tidningen.

Mobbades

En tidigare klasskamrat beskriver Crusius som en person med stark vilja som försökte bestämma i klassrummet. De andra barnen ville dock inte jobba tillsammans med honom under skolarbeten eftersom han var lättirriterad och hade häftigt humör. Han var också ofta utsatt för mobbning.

Andra har något ljusare minnen. Daniel Heo gick grundskolan tillsammans med Crusius och minns hur de båda brukade spela basket och fotboll ihop på rasterna. Sedan tappade de kontakten och det var först när Heo nåddes av nyheten om skjutningen i El Paso och att Crusius var misstänkt, som han kom ihåg honom.

– Jag blev chockad. Jag minns honom som en trevlig kille, säger Daniel Heo.

Crusius ska strax före dådet ha publicerat ett dokument på nätet, i vilket han beskriver sina motiv och att han ägnat uppemot en månad åt att förbereda sig för dådet. I dokumentet beskriver han i rasistiska termer sin oro för en latinamerikansk "invasion" av Texas. Han skriver att han räknar med att dö i attacken, och att det är bättre att låta sig skjutas än att bli gripen, eftersom "jag ändå kommer att få dödsstraff".

Polisen i El Paso uppger att gripandet skedde utan skottväxling. Crusius ska ha varit mycket pratsam i inledande polisförhör, enligt polisuppgifter i amerikanska medier.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Expert: Vapenlagarna kommer inte ändras

ÄMNEN I ARTIKELN

Masskjutningen på Walmart i El Paso

El Paso

Texas

Massmord