Så vårdas corona-smittade kvinnan – andningsskydd och eget rum

avNora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Den unga kvinnan som smittats av coronaviruset vårdas i Jönköping – och mår under omständigheterna bra.

Nu hålls hon isolerad på obestämd tid.

– Vi får se dag för dag hur länge hon behöver stanna på sjukhus, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

Kvinnan i 20-årsåldern är den första i Sverige att smittas av corona-viruset.

Den 23 januari reste hon tillbaka till Sverige efter en vistelse i Wuhan, staden där viruset brutit ut. I torsdags började hon hosta och sökte därefter vård.

Kvinnan fördes till sjukhus med ambulans. Inte för att hon var allvarligt sjuk, utan för att undvika smittspridning.

Isoleras i eget rum

Under lördagen är kvinnans tillstånd fortsatt stabilt, enligt Region Jönköping.

– Läget är oförändrat och hon mår efter omständigheterna väl. Hon är inte allvarligt sjuk och är kvar på infektionskliniken, säger smittskyddsläkaren Malin Bengér.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Infektionskliniken i Jönköping, där kvinnan vårdas.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset med anledning av Sveriges beredskap inför coronavirusets spridning. Den smittade kvinnan vårdas i Jönköping.

Kvinnan är inlagd i ett isoleringrum, vilket i praktiken är en vanlig sjukhussal där hon är ensam patient. Personalen som vårdar henne måste bära andningsskydd för näsa och mun samt skydd för ögonen. En sluss med dubbla dörrar kontrollerar ventilationen.

– Det låter nog mer dramatiskt än det här. Vi följer samma rutiner som vi alltid har vid smittsamma luftvägsinfektioner. Hon måste ju inte vara sängliggande hela tiden men hon får inte lämna det här rummet.

Hur länge kommer hon vara isolerad?

– Det är för tidigt att säga. Vi bedömer hennes tillstånd och smittsamheten varje dag. Vi får se dag för dag hur länge hon behöver vara kvar på sjukhus, säger Malin Bengnér.

Kvinnan får ta emot besök, men då måste besökarna använda samma skyddsutrustning som personalen.

Foto: Johan Nilsson/TT
Länssjukhuset i Ryhov i Jönköping där en kvinna vårdas efter att ha smittats av coronaviruset.

”Kan inte ha smittat andra”

Enligt Region Jönköping isolerade kvinnan sig själv när hon började bli sjuk. Hon ska till och med ha ordnat så att hon fick matkassar levererade utanför dörren.

– Hon har inte haft några ytterligare kontakter efter att hon kom hem till Sverige. Det är inte några som utsatts för smitta, sa Malin Bengnér vid på en presskonferens under fredagen.

Enligt både amerikanska och tyska forskare kan patienter smitta även under inkubationstiden, alltså innan de börjat visa symtom.

Men Folkhälsomyndigheten och Region Jönköping bedömer att det inte finns risk att personer i kvinnans närhet kan ha smittats när hon rest från Kina till Jönköping.

– Vi vet ännu inte allt om viruset och det finns uppgifter att man kan smitta innan sjukdomen bryter ut. Men i det här fallet har det gått så pass många dagar mellan det att hon träffat andra människor tills dess hon uppvisat symtom, fyra dagar. Så långt innan kan hon inte ha varit smittsam enligt vår och Folkhälsomyndighetens bedömning, säger Malin Bengnér.

De anser det därför inte nödvändigt att kontakta resenärer som rest samtidigt som kvinnan.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM