Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Liga kan ha lurat 500 äldre på pengar

Publicerad 2020-01-27

Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd, under presskonferensen.

Ligan misstänks ha lurat äldre människor på runt en halv miljon kronor via telefonbedrägerier.

En summa som antagligen lär växa.

– Vi har uppemot 500 anmälningar med den här typen av tillvägagångssätt, säger Petra Stenkula, chef för polisens utredningsenhet.

Männen, som är i åldern 25–35 år, har anhållits misstänkta för ett tjugotal fall av grova bedrägerier och försök till samma brott. De greps efter tillslag mot sju adresser i Malmö på måndagsmorgonen.

De utsatta är äldre i åldern 75–80 år över hela Sverige.

– Från Jukkasjärvi i norr till Falsterbro i söder. Det är inte bara riktat mot äldre i vår region, säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd.

"Tömma deras konton"

Det handlar om så kallade vishing-bedrägerier över telefon.

– De har ringt upp brottsoffren och uppgett att de är från en bank eller kreditinstitut. De har förmått dem att lämna över uppgifter till bankdosa eller bank-id och därmed kunnat tömma deras konton, säger Stenkula.

Under december och januari har det kommit in flera larm i Skåne, Halland och Blekinge om att äldre människor har blivit rånade i sina hem efter att personer har uppgett sig för att vara poliser. De fem som nu har gripits i Malmö verkar dock inte ha haft detta tillvägagångssätt.

– Inte som vi ser just nu. Vi har tre häktade i andra ärenden kopplade till falsk polis, men vi får se vad som kommer fram i utredningen. De här har, såvitt vi vet, inte gjort några hembesök, säger Stenkula.

I mitten av mars i fjol höll polisen i region Syd en presskonferens och berättade att de slagit till mot fyra liknande bedrägerinätverk i Malmö. Då uppgav polisen att äldre svenskar har lurats på 300 miljoner kronor sedan 2017 av människor som är grovt kriminella.

Unga som målvakter

– Det är personer som är dömda för vålds- och narkotikabrottslighet, som har sett en lukrativ kriminellverksamhet som ger snabba pengar genom att man utför den här typen av vishing-bedrägerier, säger Petra Stenkula.

Även ungdomar blir offer för nätverken. Unga får agera så kallade målvakter och ta emot pengarna i ett första läge – ofta utan att veta om brottsplanen – och kan då bli misstänkta för penningtvättbrott.

– De riskerar förstöra starten på sitt vuxna liv, säger Petra Stenkula.