Håll i hatten – nu stormar våren in

Snart men inte än. Studenter i Uppsala njuter av vårvärmen vid Fyrisån. Våren är på gång men denna helg blir det blåsigt och blött.
Snart men inte än. Studenter i Uppsala njuter av vårvärmen vid Fyrisån. Våren är på gång men denna helg blir det blåsigt och blött.

Det blir rejält blåsigt i Uppsala den kommande helgen – men temperaturen kan stiga till uppåt 10 grader.

Anna Latvala, meteorolog på Foreca, har också glädjande nyheter för alla som längtar efter våren.

Ett lågtrycksområde över Atlanten gör att Uppsalaborna får hålla rejält i hatten under helgen.

– Det kommer att blåsa kraftigt i helgen, i kombination med regn och varmare väder. Det blir inte lika blåsigt som tidigare i veckan, men inte långt ifrån, säger Anna Latvala, meteorolog på Foreca.

Inledningen på helgen bjuder dock på lite kallare och torrare väder med minusgrader speciellt nattetid ännu på fredag.

Tidigt på lördag förmiddag drar sedan ovädret in över Sverige och Uppsala, som kan få en del blötsnö inledningsvis på dagen.

– Det börjar som snö, men det går ganska snabbt över till regn. Temperaturen för lördagen hamnar någonstans kring fyra-fem grader. En ganska blöt lördag med andra ord.

Blött och blåsigt

Även söndagen blir blöt och blåsig, med vindar uppåt 15 meter i sekunden i byarna. Men också med en liten möjlighet till blå himmel på eftermiddagen.

– Det kommer att regna inledningsvis på morgonen på söndag. Men det blir riktigt varmt, kanske upp till tio grader, och det finns även chanser till lite uppehållsväder på eftermiddagen, fortsätter Anna Latvala.

Hon har också glädjande nyheter för alla som längtar efter våren.

– Jag ser inget vinterväder på våra långtidsprognoser. Det blir något kallare i slutet av nästa vecka, men det är bara under en kortare period, sedan väntar varmare väder igen.

Är våren här redan?
– Inte riktigt, men nästan, våren är väldigt nära.

Publisert:

LÄS VIDARE