Nyheter

Maja och Olle får egna namnsdagar

Av: 

TT

Maja kommer att få dela namnsdag med Maria den 28 februari framöver. Arkivbild
Maja kommer att få dela namnsdag med Maria den 28 februari framöver. Arkivbild

NYHETER

Maja och Olle har länge varit populära namn att döpa sina barn till, men det är först nu som namnlängdskommittén beslutat att de ska få sina egna namnsdagar.

Dessutom förs ytterligare fem namn in i almanackan från 2022.

Det finns över 150 000 olika former av förnamn i Sverige. Eftersom alla inte ryms i almanackan finns det bara 620 namn i den officiella namnlängden. Den senaste ändringen gjordes 2018 då Saga och Ronja kom med, men nu har namnlängdskommittén lättat lite på sina principer.

En nyhet är att det har blivit enklare att föra samman namn på samma dag om de har ett kulturellt eller språkligt samband. En annan nyhet är att även lite högtidligare dagar, så kallade märkesdagar, ska kunna ha dubbelnamn.

– En tredje sak som förnyas är att också så kallade smekformer, som tidigare inte har varit officiella men som har blivit det, kan föras in som riktiga namn, säger Katharina Leibring på Institutet för språk och folkminnen som är ledamot i namnlängdskommittén.

Det gäller till exempel Maja och Olle som länge har varit populära och som är smeknamnsformer för Maria och Olof.

– I tidigare generationer döptes du till Olof men kallades bara för Olle, säger Leibring.

Cornelia, Henry, Noa, Regina och Tim är andra namn som förs in i namnlängden från 2022. Anledningen till att det dröjer är att almanacksförlagen ska hinna med förändringarna.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: