Sydkorea: Nordkorea har avfyrat projektiler

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-03-09 | Publicerad 2020-03-02

En tv-skärm visar en bild på en av Nordkoreas tidigare robot-uppskjutningar. Arkivbild.

Nordkorea har avfyrat två projektiler, uppger den sydkoreanska militären.

"Militären håller uppsikt över ytterligare avfyrningar och upprätthåller beredskapen", skriver Sydkorea i ett uttalande.

De två kortdistansprojektilerna ska ha skjutits ut över havet vid staden Wonsan på östkusten. De flög runt 24 mil och nådde en maxhöjd på 3,5 mil, enligt Sydkorea. Uppskjutningen kommer i en tid av dödläge i samtalen mellan USA och Nordkorea.

Nordkorea har tidigare avfyrat robotar som har kapacitet att nå hela USA:s fastland och har även genomfört sex kärnvapentester. Men i november tillkännagav ledaren Kim Jong-Un att diktaturen skulle sluta med sina tester av bland annat interkontinentala ballistiska robotar, för att i stället inom kort visa upp ett "nytt strategiskt vapen".

Strax före nyår meddelade Kim Jong-Un att landet inte ser någon anledning till att hålla fast vid sitt åtagande att stoppa testerna av kärnvapen och ballistiska långdistansrobotar. Sanktioner har införts mot landet av bland annat USA, Sydkorea och FN:s säkerhetsråd.

Nordkorea genomförde förra året 13 tester med minst 25 robotar, några av dem nyutvecklade.

PODD Därför är kärnvapen så viktiga för Nordkorea

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Niklas Swanström om Nordkoreas relation med omvärlden, och om varför kärnvapen blivit så viktigt för landet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln