Efter massiva stödet – mobbade Quaden skänker bort miljonerna

Av: Hanna Lindqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Videon på mobbade Quaden, 9, berörde människor världen över.

En insamling startades för att stötta honom, och för att den australiska familjen skulle kunna resa till Disneyland i USA.

Nu skänker familjen i stället pengarna till välgörenhet.

Den 19 februari fick Quaden Bayles mamma Yarraka nog. Hon filmade sin son, gråtandes i bilen, efter ännu en dag med mobbning i skolan på grund av sin funktionsvariation. i videon säger Quaden att han inte vill leva längre.

Klippet som lades ut på Facebook fick snabbt stor spridning och många ville göra allt för att visa sitt stöd. Den amerikanska komikern Brad Williams startade en insamling på Gofundme för att familjen, som bor i Australien, skulle kunna åka till Disneyland i USA.

På bara en vecka samlades det in närmare 500 000 australienska dollar, vilket motsvarar över tre miljoner kronor. Men nu har familjen bestämt sig för att skänka pengarna till välgörenhet, skriver NITV News.

Komikern Brad Williams har namngett insamlingen ”Låt oss skicka detta fantastiska barn till Disneyland”.
Foto: Skärmdump.
Komikern Brad Williams har namngett insamlingen ”Låt oss skicka detta fantastiska barn till Disneyland”.

”Vi vill att pengarna ska gå till organisationer som verkligen behöver det”

Quadens moster Mundanara Bayles säger att insamlingen är ett rörande exempel på välvilja men att familjen vill lägga pengarna på något större.

– Vilket barn vill inte åka till Disneyland? Särskilt någon som har haft Quadens liv. Att få komma ifrån till en rolig plats som inte påminner honom om sina dagliga utmaningar, säger hon.

– Men min syster sa ”Vet du vad, låt oss fokusera på det verkliga problemet. Hur många självmord, svart eller vit, i vårt samhälle har inte skett till följd av mobbing.” Vi vill att pengarna ska gå till organisationer som verkligen behöver det.

Två organisationer som familjen valt ut är Dwarfism Awareness Australia och Balunu Healing Foundation.

– Vi har haft sju barn på Murri School i Brisbane, där jag sitter i styrelsen, som tagit sina liv under de senaste tio åren, säger Mundanara Bayles.

Foto: Privat.
Quaden Bayles och hans mamma Yarraka, 2012.
Foto: Dave Hunt / TT NYHETSBYRÅN
Quaden, 9, fick leda ut spelare från Indigenous All-Stars på gräsplanen

Familjen samlar kraft

På Gofundme står det att alla donerade medel endast kommer att användas för det ändamål som angetts och under inga omständigheter får medlen användas för något annat syfte. Men det står också på Brad Williams insamlingssida att pengarna som blir över från resan kommer att doneras till anti-mobbningsorganisationer.

Familjen diskuterar nu med Brad Williams för att komma fram till en lösning.

Quadens mamma jobbar även aktivt för att hennes sons skolgång ska bli bättre och han går just nu inte i skolan. Mamman säger till NITV News att trots all medial uppmärksamhet fortsätter deras liv som vanligt.

– Det är överväldigande, men vi mår bra. Det är ganska mycket nu, men vi är tillräckligt starka för att klara av det, speciellt med allt stöd och den ovillkorliga kärleken vi har fått.

Publicerad:

LÄS VIDARE