46-åring frias från förberedelse till terrorbrott

Hovrätten underkänner bevisningen – dömdes till sju år i tingsrätten

Hovrätten frikänner den 46-årige man som dömts av tingsrätten för förberedelse till terroristbrott.

Men han döms för terrorfinansiering.

Den 46-årige mannen dömdes av Solna tingsrätt till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott samt terrorfinansiering. Enligt tingsrätten var det bevisat att han haft kontakt med terrororganisationen IS och att han hade inskaffat kemikalier för att bygga en bomb.

Nu ändrar Svea hovrätt tingsrättens dom och frikänner honom från förberedelsebrottet. Med det upphävs även beslutet om att utvisa honom från landet. Mannen är från Uzbekistan.

Hovrätten fastställer samtidigt tingsrättens frikännande dom mot en annan man som var medåtalad för förberedelse till terroristbrott.

Båda männen döms tillsammans med en tredje medåtalad, precis som i tingsrätten, för brott mot den så kallade finansieringslagen – efter att ha skickat pengar utomlands till IS-kontakter.

Straffen blir fyra till sex månaders fängelse.

Väntat frikännande

46-åringen och de två andra männen åtalades ursprungligen för att i samförstånd ha förberett ett bombattentat.

Den tredje mannens friande tingsrättsdom har inte prövats av hovrätten.

Att 46-åringen skulle frikännas av hovrätten för förberedelse till terroristbrott var väntat, detta eftersom hans häktning hävdes efter avslutad hovrättsförhandling. I stället för att försättas på fri fot då togs han dock i förvar av Säkerhetspolisen.

”Besvärande omständigheter”

Hovrätten anser att även om de kemikalier och andra föremål som männen inskaffat kan användas i brottsligt syfte är det inte ”bevisat att någon av de åtalade hade för avsikt att använda dessa för att begå ett terroristbrott”.

– Hovrätten har i domen konstaterat att åklagaren har pekat på flera besvärande omständigheter för den nu frikände mannen. Den bevisning som hovrätten har tagit del av är dock inte tillräcklig för att döma vare sig honom eller den andre åtalade mannen för förberedelse till terroristbrott, säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist i ett pressmeddelande.

Ytterligare tre män ingår i målet. Två av dem dömdes för terrorfinansiering i tingsrätten, medan en friades. Nu frias ytterligare en av männen för det brottet.

Kemikalier beslagtogs

De misstänkta attentatsplanerna avslöjades efter att polisen slog till mot en lägenhet i Akalla i Stockholm och en fastighet i jämtländska Strömsund en morgon i april förra året.

Stora mängder kemikalier, som kan användas för att tillverka sprängmedel, beslagtogs tillsammans med militär utrustning som stridsselar, kommunikationsradioapparater, bajonetter och stridshandskar.

Enligt åklagaren var syftet att genomföra ett attentat i Sverige med syfte att döda människor.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN