USA ökar insatsen i luftvärnsbråk med Turkiet

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-06-07

Enheter ur det ryska luftvärnssystemet S-400 under en parad i Moskva i maj i år.

USA höjer insatserna i bråket med Turkiet om landets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400.

Om Natokollegan inte backat från köpet i slutet av juli kommer USA att stoppa all utbildning av turkiska piloter på det hypermoderna smygarflygplanet F-35 och samproduktionen av planet ska stoppas.

Tidsgränsen för de amerikanska straffåtgärderna stämmer överens med uttalanden på fredagen från Moskva om att S-400 ska börja levereras till Turkiet inom två månader.

USA har hotat med sanktioner mot sin Natoallierade om Turkiet går vidare med köpet. Washington oroas bland annat för att installationen av S-400 gör att tekniska hemligheter kring F-35, som delvis tillverkas i Turkiet, ska läcka ut – något som Ankara tvärt nekar till. I våras uppgav försvarshögkvarteret Pentagon att leveranser och verksamheter kopplade till F-35-programmet har skjutits upp.

I ett brev som Reuters tagit del av från USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan till hans turkiska kollega Hulusi Akar slamrar nu amerikanen med hotet om att den 31 juli kasta ut turkiska piloter som övar på F-35.

"Ändra kurs"

Det skulle göra att inte alla av de nuvarande piloter hinner gå färdigt kursen och att utbildningen av 34 piloter som ska börja senare i år kommer att slopas, står det.

"Ni har fortfarande valmöjligheten att ändra kurs när det gäller S-400", fortsätter brevet.

Shanahans underlydande Ellen Lord tillägger att de turkiska företag som är delaktiga i utvecklingen av F-35 samtidigt kommer att kastas ut ur programmet.

Turkiet har sagt sig vilja köpa 100 F-35, men det ser nu ut att kunna gå i stöpet.

I mars erbjöd USA i stället det amerikanska luftvärnssystemet Patriot till Turkiet. Men i maj klargjorde Hulusi Akar att köpet av S-400 ska slutföras och att turkisk militär redan skickats till Ryssland för utbildning på systemet.

USA: "Förödande"

Uttalandet kom kort efter att president Recep Tayyip Erdogan sagt att Turkiet och Ryssland också gemensamt ska producera det mer avancerade systemet S-500.

I förra veckan sade Kathryn Wheelbarger, en högt uppsatt analytiker i Pentagon, att köpet av S-400 skulle vara "förödande" och ett tungt slag mot F-35-programmet och mot Turkiets möjlighet till teknisk anpassning inom Nato.

– S-400 är designat för att skjuta ner ett flygplan som F-35 och det är otänkbart att föreställa sig att Ryssland inte skulle utnyttja den möjligheten till underrättelseinhämtning, sade hon.

En rad frågor har försurat kontakterna mellan USA och Turkiet under senare år. Även amerikanskt stöd till kurdiska grupper som Ankara anser är terrorister har skavt. Också Turkiets misslyckade försök att få predikanten Fethullah Gülen, som pekas ut som ansvarig för kuppförsöket 2016, utlämnad från hans exil i USA har skapat spänningar.

Följ ämnen i artikeln