Iran: Vi har bestämt tid och plats för hämnd

avHans Österman, Klas Widestrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Den iranske generalen Qassem Soleimani dödades i en attack på order av Donald Trump.

– Vi slog till för att stoppa ett krig, inte för att starta ett krig, säger Trump i sitt första uttalande.

Iran har lovat att hämnas – och säger sig nu ha bestämt tid och plats för när det ska ske.

Tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid, slog USA till mot Bagdads flygplats. Qassem Soleimani och ytterligare 5–7 personer dödades i robotattacken.

Senare under dagen uppgav New York Times att Irans säkerhetstjänst planerar hämnd och att det redan finns en tidpunkt och en plats bestämd.

1 av 3 | Foto: AP
Den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani

”Ansvarig för hundratals döda”

General Qassem Soleimani var ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds och en av de mest betydelsefulla makthavarna i den totalitära regimen.

Han inledde sin karriär i det militära i samband med revolutionen 1979 och steg snabbt i graderna under åren som följde.

USA har pekat ut honom som ansvarig för attacker som skördat hundratals amerikanska liv. Så sent som 27 december utfördes ett dödligt dåd mot en militärbas i Irak som Soleimani, enligt Pentagon, låg bakom.

Timmarna efter attacken var Donald Trumps enda officiella kommentar en tweet med en amerikansk flagga. Senare kommenterade han attacken även med bokstäver när han twittrade att Soleimani planerade att döda ännu flera amerikaner framöver.

”Han borde ha dödats för många år sedan”, skrev Trump

Donald Trump: ”Tog honom på bar gärning”

Senare under kvällen, i ett tal från sitt semesterresidens Mar-a-Lago i Florida, upprepade Trump budskapet.

– Vi tog honom på bar gärning och oskadliggjorde honom. Soleimani planerade omedelbara och grymma attacker mot amerikanska diplomater och militär. Vi känner oss trygga i att hans terrorvälde är över.

Trump inledde sitt anförande med att kalla Qassem Soleimani ”terroristen nummer ett var som helst i världen”. Han sa också att Soleimani ”gjort dödandet av oskyldiga till sin sjuka passion”.

Experter och politiska motståndare befarar att attacken mot generalen kan leda till krig med Iran.

Trump bemötte den kritiken i sitt fyra minuter långa tal:

– Vi slog till i går kväll för att stoppa ett krig, inte för att starta ett krig. Vi strävar inte efter regimskifte i Iran.

Trump tillade dock att Irans ”aggression i regionen” måste få ett omedelbart slut och nämnde särskilt regimens användning av ”proxykrigare i grannländerna”.

USA:s ambassad stormades

Attacken mot Soleimani kom bara dagar efter att tusentals proiranska demonstranter stormat USA:s ambassad i Bagdad.

USA har uppmanat alla sina medborgare i Irak att ta sig hem. Samtidigt meddelar den amerikanska regeringen att 3 000 nya soldater ska skickas till Mellanöstern för stationering på olika håll i Irak och Kuwait.

Sveriges utrikesminister Ann Linde uppmanar svenskar som befinner sig i Mellanöstern att tänka på säkerheten.

– Det är så svårbedömt i regionen nu och farligt, så svenskar som befinner sig i området måste vara försiktiga, sa hon tidigare på fredagen till TT.

Irans utrikesminister Javad Zarif kallar USA:s agerande för ”internationell terrorism” på Twitter.

Foto: AP Photo/ Evan Vucci
USA:s president Donald Trump.

Kritik från allierade

Ryssland, som har nära band till Iran, säger via landets utrikesdepartement att attacken innebär ökade spänningar i regionen. Även Syrien, som också är allierat med den iranska regimen, är kritiskt till USA:s agerande.

På andra håll manas till lugn.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger i ett uttalande att man alltid har sett Soleimanis elitstyrka som ”aggressivt hot” men uppmanar samtidigt parterna i konflikten att vidta åtgärder för att undvika att läget trappas upp ytterligare.

Från franskt håll är man inne på ett liknande spår.

– Alla Frankrikes ansträngningar i alla delar av världen syftar till att försäkra oss om att vi skapar förutsättningar för fred eller åtminstone stabilitet. Vår roll är inte att välja sida, utan att prata med alla, säger Frankrikes Europaminister Amélie de Montchalin i fransk radio enligt TT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM