Almedalen 2019

EBT:s uppmaning till L-ledaren: Kom hem till borgerligheten

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

KD-ledaren Ebba Busch Thor riktade knivskarp kritik mot sina tidigare allianskollegor för att ha släppt fram Stefan Löfven som statsminister.

– Tyvärr var de svagare i köttet, säger hon inledningsvis i sitt Almedalstal.

Vidare liknande hon Januariöverenskommelsen med en ”basarhandel” och uppmanar nya L-ledaren Nyamko Sabuni att ”komma hem till borgerligheten”.

De politiska samtalen under Almedalsveckan i Visby har på många sätt dominerats av KD-ledaren Ebba Busch Thors lunch med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tidigare i veckan.

Något som mött starkt kritik av partikamrater och tidigare allianskollegor.

Under Kristdemokraternas dag i Visby inledde KD-ledaren med att ge en känga tillbaka till sina forna allianskollegor som hon menar har blivit ”lösa i köttet”.

– Mycket har hänt och förändrats i svensk politik det senaste året. När jag stod här för ett år sedan så lovade jag att en röst på Kristdemokraterna var en röst för ny regering och om chansen fanns att avsätta Stefan Löfven så skulle i alla fall inte vi börja darra på valnatten, säger inleder EBT sitt tal och fortsätter:

”Basal basarhandel”

– Tyvärr var två av mina forna alliansvänner svagare i köttet. Innan valet lovade de ett nytt ledarskap för Sverige men valde till sist den statsminister som hösten 2015 lät Sverige stå ledarlöst, som gav oss säkerhetskrisen i Transportstyrelsen och som mörkade Begler-skandalen, inledde EBT sitt partiledartal.

Vidare kritiserades Januariöverenskommelsen som enligt EBT inte bygger på några gemensamma värderingar utan mer liknar ”en banal basarhandel”.

– S, C, L och MP satte sig ner och lekte ”ska vi byta reformer med varandra”? Marknadshyra mot ministerpost, ministerpost mot grön skattepropp, grön skattepropp mot ett kunskapslyft och till sist var alla nöjda med sin lilla hög.

”Kom hem till borgerligheten”

Även kring vårdköerna riktar EBT skarp kritik mot ”januaripartierna”.

– Jag kan hälsa dem att om deras plan är att landstingen själva ska lösa vårdköerna är det lika bra att plocka fram fällstolen, sätta en kaffekanna på kokning och börja titta ikapp alla de 8 527 avsnitt som hitintills har visats av serien ”Hem till gården”.

– För det kommer att bli en oerhört lång väntan.

Avslutningsvis uppmanade Ebba Busch Thor Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni att komma hem till borgerligheten.

– Bryt upp, du vet att Stefan Löfven inte är rätt man att leda Sverige. Det måste inte bli tre år till med Stefan Löfven. Kom hem till borgerligheten.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Jimmie Åkesson: Ebba Busch Thor balanserar på en tunn tråd

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2019

Ebba Busch

Nyamko Sabuni

Kristdemokraterna

Almedalsveckan