Så blev domen efter knivdådet i Björklinge

Carl blev 16 år gammal.
Carl blev 16 år gammal.

Sluten ungdomsvård i två år blev domen för den 17-åring som greps i samband med att 16-årige Carl knivhöggs till döds i Björklinge den 10 januari i år.

Åklagaren yrkade på mord, men tingsrätten valde i stället att döma 17-åringen för dråp.

Strax efter klockan 14.00 på tisdagen meddelade Uppsala tingsrätt sin dom mot den 17-åring som stod åtalad för mord på en 16-åring i Björklinge tidigare i år.

17-åringen döms till två års sluten ungdomsvård för dråp och olaga hot, men friades samtidigt för anklagelserna om våldtäkt mot barn.

Enligt tingsrätten fanns det ingenting som skulle tyda på att gärningen var planerad och att avsikten var att döda 16-åringen. Gärningen ska också ha skett hastigt då han själv blivit utsatt för ett påbörjat brottsligt angrepp.

Åtalades för mord, olaga hot och våldtäkt mot barn

Det var i samband med ett bråk den 10 januari som 16-årige Carl från Björklinge utanför Uppsala knivskars till döds, en händelse som skakade om hela Björklinge.

– Han förtjänade inte det här. Han förtjänade inte att bli mördad. Carl var världens snällaste människa och ville alltid alla väl, sa Carls mamma Susanne till Aftonbladet strax efter händelsen.

Åklagaren yrkade på mord

Den 25 februari åtalades den 17-åring som greps i samband med knivattacken.

– 17-åringen ska ha hotat de här två personerna med kniv. En av personerna ringde till Carl som kom till platsen. Ganska omgående uppstod handgemäng och i samband med det fick Carl ett knivhugg i bröstet, uppgav åklagare Johan Strömbäck, som yrkade på att 17-åringen skulle dömas för mord, olaga hot och våldtäkt mot barn.

Publisert:

LÄS VIDARE