Coronapandemin

Viruset kan ge Orbán mer makt i Ungern

Av: 

TT

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

NYHETER

Ett nödvändigt svar på pandemin eller en åtgärd som öppnar för maktmissbruk?

Ungerns parlament väntas godkänna ett lagförslag som ger premiärminister Viktor Orbán stora befogenheter att styra genom dekret – utan tydligt slutdatum.

Han har stängt skolor, gränser och begränsat öppettider för butiker och restauranger. Men åtgärderna är inte tillräckliga för att hantera coronaviruset, anser Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Hans högerregering har lagt fram ett lagförslag som skulle ge den möjlighet att styra genom dekret under obestämd framtid.

Lagen skulle förlänga nödläget som utropades den 11 mars. Ungern har noterat över 160 konstaterat smittade av coronaviruset och sju döda.

Nya brott

De nya befogenheterna skulle ge Orbánregeringen möjlighet att bland annat bortse från befintlig lagstiftning och "vidta extraordinära åtgärder i syfte att garantera stabilitet vad gäller såväl liv, hälsa, personlig och materiell säkerhet som ekonomin", enligt lagförslaget. Det innehåller också två nya brott: den som sprider desinformation eller bryter mot karantänsreglerna kan dömas till fängelse.

Orbán hoppades på att få förslaget godkänt som en akutåtgärd redan denna vecka – men behövde då för första gången på länge stöd från oppositionens ledamöter i parlamentet. De ville inte godkänna lagen utan ändringar. Men nästa tisdag behövs bara två tredjedelars majoritet, vilket de regeringsvänliga partierna har.

– Dagens omröstning var symbolisk. Oppositionen ville inte ge regeringen ett carte blanche-mandat eftersom det saknas en solnedgångsklausul (tidsbegränsning), men den kommer att ge sig själv det mandatet nästa vecka, säger Róbert László, analytiker vid tankesmedjan Political Capital i Budapest, till TT.

"Kungarike"

Regeringen menar att åtgärderna är nödvändiga som ett svar på utmaningarna i och med coronapandemin – men kritiker anser att det finns risk för att de missbrukas i ett Ungern som många ser som allt mer auktoritärt under Orbáns styre.

– Det finns ingen anledning att ge ett livslångt mandat till Viktor Orbán, för det kallas för ett kungarike, säger Péter Jakab, ledare för det högerextrema partiet Jobbik, till magasinet Magyar Hang.

– Vi kan inte ge regeringen en blankocheck, säger Erzsébet Schmuck från miljöpartiet LMP.

EU-kommissionen i Bryssel framhåller att det är viktigt att alla nödåtgärder sker i enlighet med internationella och europeiska åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter. Och i inlindade ord framförs kritik när det gäller nödlagarnas möjlighet att straffa den som sprider falsk information – vilket skulle kunna användas för att slå mot allmänt regeringskritiska medier.

– Demokratin fungerar inte utan fria och oberoende massmedier. I kristid är det viktigare än någonsin att journalister tillåts göra sitt jobb, för att undvika desinformation och garantera att européerna har tillgång till tillförlitlig information, säger Christian Wigand, talesperson i rätts- och jämlikhetsfrågor, på en pressbriefing.

Ser problem

Goran Miletic, Europachef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, ser flera problem med lagförslaget.

"Det är inte i linje med internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter att förlänga ett undantagstillstånd på obestämd tid. Och Ungerns grundlag stödjer inte åtgärder som ger regeringen obegränsat med makt", skriver han i en kommentar till TT och fortsätter:

"Grundlagen måste erbjuda skydd när undantagstillstånd råder. Och även om vissa mänskliga rättigheter begränsas, så finns det vissa som måste respekteras fullt ut – som rätten till liv, rätten till fysisk integritet och förbud mot omänsklig eller förnedrande behandling."

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Ungern stänger transitzoner för flyktingar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Viktor Orbán

Ungern

Fidesz

Jobbik

Transparency International

Coronaviruset