Danmark förlänger virusrestriktioner

TT-Ritzau

Publicerad 2020-03-23

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.

Danmarks regering förlänger de restriktioner som införts på grund av coronaviruset. Nu är det den 13 april som gäller, säger statsminister Mette Frederiksen (S) och uppmanar samtidigt sina landsmän att begränsa sitt resande inom landet.

– Regeringen har beslutat sig för att förlänga det vi har satt i gång fram till annandag påsk, säger Frederiksen på en pressträff.

Det innebär till exempel att offentliganställda i Danmark som inte har samhällsviktiga funktioner ska stanna hemma. Privatanställda uppmanas att stanna hemma och begränsa sina rörelser utanför hemmet.

Beskedet innebär att stängningen av danska förskolor och skolor, restauranger, frisörer och liknande affärsrörelser förlängs, liksom förbudet mot offentliga samlingar med fler än tio personer.

Redan nu gäller den gränskontroll som införts och de reseråd som danska UD utfärdat till efter påsk.

Den danska regeringen överväger också ett regionalt reseförbud i påsk, enligt Mette Frederiksen.

– Uppmaningen är: Låt bli att resa i påsk. Man ska självklart inte resa ut ur landet i påsk. Men man ska inte heller resa runt internt i Danmark.

– Jag har full förståelse för att man gärna vill åka till sitt sommarhus men vi behöver dämpa reseaktiviteten. Regeringen överväger naturligtvis om vi ska gripa in ytterligare på det området, säger Mette Frederiksen,.