Misstänkt vanvård av fem barn i Ystad

Ystadsföräldrarna talar ut: Vi har kanske levt lite mer privat

Av: 

John Granlund

NYHETER

För ett drygt år sedan slog socialtjänst och polis till mot Ystadsfamiljen.

Då uppdagades att fem barn hållits isolerade och avskurna från samhället – utan möjlighet till skolgång.

Nu talar föräldrarna ut för första gången:

— Vi har kanske levt lite mer privat än många, säger mamman Pernilla till TV4:s ”Kalla fakta”.

Nyheten om Ystadsfamiljen slog ner som en bomb.

Det visade sig att familjens fem barn hade levt isolerade på en gård utanför Ystad i flera år.

I augusti slog polisen och socialtjänsten till och situationen var enligt myndigheterna så allvarlig att fyra av barnen omhändertogs direkt. Det femte barnet hade hunnit bli myndigt och stannade kvar.

I förvaltningsrätten konstaterades efter insatsen att:

Barnen levde i en ”smutsig och stökig miljö med trasiga möbler och smutsiga sängar”.

Flera av de äldre barnen inte kunde göra de mest basala saker som att duscha, gå på toaletten eller skala en banan.

Det fanns stora frågetecken kring barnens skolgång samt att föräldrarna ”brustit i att tillgodose barnens rätt till utbildning och kunskaper”.

Nu väljer föräldrarna Hans och Pernilla att uttala sig i en längre intervju för första gången sedan nyheten om socialtjänstens tillslag briserade. De vänder sig emot myndigheternas beskrivning av hemmet som en ”sanitär olägenhet”.

– Visst det var inte nystädat, vi var hemma, ett barn var sjukt. Mitt i renovering, många kan relatera till att det kan vara stökigt. Men det har alltid funnits fungerande kök, två badrum och toa. Det var kraftigt överdrivet, säger mamman till TV4:s ”Kalla fakta”.

Föräldrarna i Ystadsfamiljen talar ut.

Mycket av kritiken mot föräldrarna har handlat om att de förvägrat barnen skolgång. Inför kommunen har föräldrarna hävdat att barnen gått i en amerikansk online-skola men i ett flertal intervjuer har den amerikanske rektorn förnekat detta – och förklarat att föräldrarna bara köpt utbildningsmaterial vid några tillfällen för flera år sedan.

Nu – efter uppståndelsen – säger föräldrarna att man ändrat sig och accepterar svensk skola.

– Framförallt nu har vi inget problem med det. Men vi trodde då kanske lite naivt att vi hade en bra dialog och att den här lösningen var nånting som vi tillsammans kommit fram till. Vi har absolut inget emot svensk skola, säger mamman Pernilla.

Föräldrarnas förklaring till att man inte velat ha barnen i svensk skola är att man rest så mycket. Den förklaringen har dock myndigheterna slagit ner på eftersom barnen i fyra år saknat pass. Samt att Skatteverket, utöver några få uttag i Danmark, inte hittat några spår efter att man befunnit sig i utomlands och där använt några kontokort.

– Vi har varit mycket i Norge, vi har varit jättemycket i Danmark, väldigt mycket i Tyskland. Vi har bott en längre period i Frankrike, eller där hade vi ett boende som vi var i ett par omgångar. Vi har varit i England, Slovakien, Tjeckien, Polen, säger mamman.

Om att det inte finns några bevis för att de över huvud taget varit utomlands utöver i Danmark säger mamman:

– Vi har betalat mycket kontant. Därför kan man inte riktigt följa våra uttagningar varken i Sverige eller i utlandet alltid.

”Känner inte igen mig i det”

”Kalla fakta” har pratat med grannar och föreningsaktiva personer i grannskapet. Men knappt någon av dem har någonsin sett till barnen någonstans i samhället.

– Jag känner inte igen mig i det. Vi har varit borta emellanåt för att vi varit på resor. Barnen brukar hänga med oss till affären och posten. Vi har kanske har levt lite mer privat än många mellan resorna. För det har varit intensiva resor och det beror på ytterligare omständigheter men att de skulle vara isolerade på nåt sätt. Alltså det stämmer inte, säger mamman Pernilla.

Så sent som i onsdags förra veckan presenterade den externa utredaren Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör på Försäkringskassan, sin utredning om Ystadsfamiljen. Hon konstaterar i utredningen att det funnits allvarliga brister i kommunens agerande och att man brutit mot lagen genom att skolplikten inte uppfyllts och att man inte gått till botten med de anmälningar mot familjen som kommit in under årens lopp.

Än i dag har Ystadsföräldrarna inte fått träffa de fyra omhändertagna barnen. Den enda kontakten är tidsbegränsade och strikt övervakade telefonsamtal.

 

Kalla fakta ”Barnen i Ystad” sänds måndag 4 november kl. 20.00 i TV4, samt i TV4 Play/C More

 

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Skarp kritik för bristande skolpliktskontroll

ÄMNEN I ARTIKELN

Misstänkt vanvård av fem barn i Ystad

Ystad

Barn & unga

Familj

Socialtjänsten

Skola & utbildning

Ann-Marie Begler