Malmö

Bara 6 av 38 gängmord har klarats upp i Malmö

Av: 

Karl Enn Henricsson

NYHETER

Under de senaste åtta åren har 38 personer skjutits ihjäl inom gängmiljön i Malmö.

Men bara sex av ärendena har klarats upp, enligt siffror från polisen.

– Det är förkastligt, och vi måste bli bättre, säger polisens gängexpert Gunnar Appelgren.

15-årige Jaffar sköts till döds vid en pizzeria i Malmö under lördagskvällen. Även hans kompis sköts och vårdas nu för livshotande skador.

Bara några minuter innan skotten avlossades, genomfördes ett sprängdåd på en annan plats i staden.

På grund av den våldsamma helgen har polisen inlett en särskild händelse, och resurserna kan nu lättare fördelas i ett försök att få stopp på det grova våldet.

Låga siffror för Göteborg och Stockholm

Men även siffrorna för uppklarningen av gängmord är dystra, enligt ett nytt PM från polisen. Mellan 2011 och 2018 genomfördes 38 dödsskjutningar inom kriminell miljö i Malmö. Men bara sex av morden – eller 16 procent – har klarats upp, enligt polisen.

– Det är förkastligt, och vi måste bli bättre. Vi måste komma åt skjutningarna och sprängningar generellt sett. Och vi måste lyckas bättre med uppklaringen så människor får känslan av att vi lyckas och bryr oss, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie och gängexpert.

Under samma tidsperiod var mordsiffrorna för Stockholm 61, och för Göteborg 29. Uppklaringsprocenten var 20 respektive 24 procent.

– Vi vet inte varför det ser ut så här. Det kan vara allt från problembild till metoder, och vi behöver titta djupare på det. Det vi kan se när det gäller Malmö är att i stort sett alla skjutningar och handgranatsattacker är knutna till öppna drogscener på ett helt annat sätt, säger Gunnar Appelgren.

– Det kan bero på de kriminella nätverken i Malmö – att de är knutna till ett visst område, vissa gator och vissa torg,

Polisen blir angripen på mordplatserna

Vad gäller mord som inte är kopplade till gängmiljön ligger uppklaringen på drygt 90 procent, enligt Gunnar Appelgren. Och han pekar på flera svårigheter när det gäller att utreda gängmord.

– Delvis är människor väldigt tysta kring de här utredningarna. Men ibland är det även problem med att säkra spår på brottsplatserna. I omkring 20 procent av ärendena blir vi angripna på brottsplatserna.

Varför är det så?

– Många gånger känner folk runtomkring frustration och vanmakt. Man blir förstås upprörd om någon kompis blivit skjuten. Men så är det även så att vissa ser polisen som sina motståndare.

Polisen: Många delar vi behöver skruva på

Gunnar Appelgren betonar att polisen behöver titta närmare på ärendena för att få mer kunskap, men att polisen har identifierat flera faktorer som kan öka uppklaringsprocenten.

– Det finns ingen enskild lösning. Men framgångsfaktorer är bland annat fler tekniker på brottsplatserna, snabbare dörrknackning och snabbare husrannsakningar hos målsäganden. Det finns många delar vi behöver skruva på.

I PM:et definieras uppklaring som att minst en person är dömd för mord, mordförsök eller anstiftan till mord – genom laga kraft vunnen dom.

PODD Om skjutningarna och sprängningarna i Sverige

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med kriminologen Sven Granath om hur man gör för att stoppa en våldsspiral.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Senaste nyheterna från Malmö

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

LÄS VIDARE

KAZMIERSKA: Tynar empatin inför en mördad tonårspojke?

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Mord

Kriminella nätverk

Våldsbrott

Stockholm

Sprängdåd

AB Voice