Hundra butiker i Malmö får inte längre sälja tobak

avOmni-Aftonbladet

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Från lördag 2 november krävs särskilt tillstånd för att få sälja tobak. I Malmö har hundra handlare som tidigare anmält att de säljer tobak inte sökt tillstånd – och får nu inte längre sälja någon form av tobak.

Från och med nu krävs särskilt tillstånd för att sälja tobak. Många tobakssäljande butiker i Skåne har inte skickat in någon tillståndsansökan alls trots att handeln blir olaglig från och med denna helg, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Malmö har till exempel haft 370 butiker som tidigare anmält att de säljer tobak. Nu när särskilt tillstånd krävs har bara 270 handlare ansökt.

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Slår man ihop Malmös tobakshandlare med stora kommunerna Helsingborg, Lund och Kristianstad har man haft nästan 800 tobakssäljare.

Hela 240 av dessa har inte sökt tillstånd innan nya reglerna träder ikraft lördag 2 november, uppger SVT.

Flera kommuner i Skåne har informerat butiksägarna och påmint om att söka tillstånd. Trots det har många avstått från att söka.

Orsaken till bortfallet är inte känd. Enligt en handläggare i Kristianstad kan det vara så att försäljningen nu inte är lönsam – tillståndet kostar handlaren tusentals kronor.

En annan förklaring kan vara att man handlaren har glömt bort.

Den som nu säljer tobak utan tillstånd riskerar böter eller fängelse i upp till två år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Tobak