IS-svenskarna

Skråmos barn återförenade med morfar: ”Känns underbart”

NYHETER

Den döde IS-terroristen Michael Skråmos barn fick lämna flyktinglägret i Syrien.

Nu har de återförenats med sin morfar Patricio Galvez i Irak.

– Det känns underbart, jag är jätteglad, säger han till Ekot.

IS-terroristen Michael Skråmo dödades i norra Syrien i mars i år. Han var en av de svenskar som var terrorsekten IS trogen hela vägen till slutstriden i den syriska staden Baghouz.

Efter Skråmos död fördes hans sju barn till lägret al-Hol. Där har de sedan dess levt ensamma i den del av lägret där de utländska IS-kvinnorna hålls fångna.

Under tisdagen togs barnen från Syrien till Irak, alltså ett steg närmare att föras till Sverige. Shiar Ali, representant i Sverige för det kurdiska självstyret i norra Syrien, bekräftade för Aftonbladet att barnen fått lämna flyktinglägret.

– Ja, det stämmer att de nu är Irak, sa han.

Barnen fick, enligt Aftonbladets uppgifter, sedan återförenas med sin morfar på svenska konsulatet i staden Erbil. Aftonbladet talade med Patricio Galvez tidigare under tisdagen då barnen fortfarande var på väg till Erbil.

Morfar: ”Alla verkar må bra”

På kvällen bekräftade han först för norska TV2 att han var tillsammans med barnen på ett sjukhus i Erbil. Senare gav han en intervju till Ekots utsända korrespondent Cecilia Uddén när han och barnen kommit till ett hotell i staden.

– Alla verkar må bra, jag ska åka med sjukhuset i morgon för några har hosta och så, sa Galvez till Ekot.

Cecilia Uddén såg barnen komma till hotellet vid 21.30-tiden, svensk tid.

– Barnen såg storögda ut. De flesta gick och några bars upp. Barnen väntar nu på sina resedokument, det kan ta några veckor. Under tiden stannar de sannolikt på sin morfars hotellrum, säger Cecilia Uddén till egna kanalen.

UD: ”Ska bistå på bästa sätt”

Mattias Heimonen vid UD:s pressjour bekräftade på tisdagskvällen att barnen anlänt till Erbil.

– Nu är vårt fokus att bistå dem på bästa sätt. Några fler detaljer kan jag inte ge.

Michael Skråmo anslöt sig till IS 2015 och har sedan dess flera gånger propagerat för terrorgruppen på internet. Han är även uppmanat muslimer att begå terrordåd i Europa. Sedan han och hans fru dödades har barnen varit föräldralösa.

De fördes av de USA-backade SDF-styrkorna till lägret al-Hol i norra Syrien. Barnen uppgavs då vara svårt undernärda och i mycket dåligt skick.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

IS-svenskarna

LÄS VIDARE

Skråmos sju barn till sjukhus

ÄMNEN I ARTIKELN

IS-svenskarna

Michael Skråmo

Irak

Syrien

Cecilia Uddén