Nordkorea lämnar mötet

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordkorea har avbrutit kärnvapenförhandlingarna med USA som hålls i Sverige.

– Vi är besvikna på USA som inte tog med sig något till förhandlingsbordet, säger chefsförhandlaren Kim Myong-Gil enligt DN.

Förhandlare från Nordkorea och USA är i Sverige för kärnvapensamtal. På lördagen träffades ländernas delegationer på en avskild konferensanläggning utanför Stockholm.

Men vid 19-tiden på lördagen meddelade Nordkorea på en pressträff vid landets ambassad att samtalen hade avbrutits.

– Nu är det upp till USA om dialogen återupptas, säger Kim Myong-Gil, enligt Dagens Nyheter.

Tidigare under dagen hade USA:s utrikesminister Mike Pompeo uttryckt förhoppningar om att kärnvapensamtalen skulle nå resultat, även om "mycket jobb återstår".

– Vi kom dit med en uppsättning idéer. Vi hoppas att nordkoreanerna har kommit dit med glatt humör och en vilja att komma framåt, sade Mike Pompeo vid en pressträff, enligt Reuters.

1 av 4 | Foto: Carolina Byrmo

För att få Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att gå med på att börja nedrusta ska USA:s president Donald Trump vara beredd att erbjuda ett treårigt undantag från sanktionerna mot landets textil- och kolexport, rapporterar tidskriften Time.

Knapphändiga detaljer

Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil anlände till Arlanda i torsdags. På fredagen kom USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, till ett möte på utrikesdepartementet i centrala Stockholm. Vid båda tillfällena närvarade Kent Härstedt, Sveriges särskilda sändebud till Nordkorea.

Överläggningarna har hållits på konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö, dit delegationerna anlände under lördagsförmiddagen. Området har spärrats av och bevakas av polis.

Förhandlingarna omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Att de ens äger rum var något svenska UD vägrade att bekräfta officiellt fram till på lördagen, då utrikesminister Ann Linde (S) lämnade en kort kommentar.

"Jag gläds åt att tjänstemannadelegationer från USA och Demokratiska folkrepubliken Korea just nu befinner sig i Sverige för att föra samtal. Dialog behövs för att göra det möjligt med kärnvapennedrustning och en fredlig lösning", skriver utrikesministern på Twitter.

Några ytterligare detaljer lämnas inte från UD.

– Vi kan bara bekräfta att ett möte pågår, säger Klara Linder, pressekreterare hos Ann Linde.

Kollapsade tidigare i år

Mötet väcker liv i de förhandlingar om Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester som kollapsade i februari, när Donald Trump och Kim Jong-Un lämnade ett möte i Vietnams huvudstad Hanoi i förtid, utan att ha undertecknat någon överenskommelse. När ledarna möttes i somras, vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, kom de överens om att återuppta samtalen.

Tidigare i veckan, efter att Nordkorea meddelat att samtalen skulle återupptas, utförde diktaturen ett nytt test och avfyrade en robot som slog ner i Japanska havet, något som fördömts internationellt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Nordkorea

AB Voice