”Surströmming var fantastiskt”

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Japans svenske ambassadör Shigeyuki Hiroki gör succé på Twitter.

Där delar han med sig av allt han upptäcker i Sverige – och nu har han provat surströmming för första gången.

– Det var fantastiskt. Mycket autentisk smak, säger ambassadören.

Shigeyuki Hiroki, 64, är Japans ambassadör i Sverige sedan oktober förra året.

Under sin tid här har han rest runt och testat olika svenska specialiteter. Dessutom delar han gärna med sig av sina upptäckter på Twitter, vilket gjort honom väldigt omtyckt i Sverige på kort tid.

Hur var det att äta surströmming?

– Det var fantastiskt. Mycket autentisk smak. Jag tyckte bara om det. Vi tycker om att äta fisk. Sill är en av mina favoriter. Så jag tycker att surströmming är fascinerande.

Kommer du att äta det igen?

– Ja, definitivt. Om jag får chansen igen skulle jag gärna göra det.

1 av 3 | Foto: Twitter

Finns det några andra svenska delikatesser du skulle vilja prova?

– Ja! Semla. Jag provade det i februari, men de finns inte resten av året. Så jag måste äta det igen i februari. Men före februari vill jag prova lussekatt. Ni har så många årstidsfavoriter.

– Nu provade jag surströmming. I augusti hade vi kräftskiva. Det var väldigt gott. Det var väldigt livligt. Det är inte bara mat utan man njuter av stämningen, dricker och sjunger. Man känner gemenskap med alla runt omkring. Det är väldigt bra för själen och anden.

Vad skulle du rekommendera japaner som kommer till Sverige?

Sushi!

Sushi?

– Ni har så många sushirestauranger i Stockholm. Många fler än i Japan.

Men är de bra?

– Ja, de är utmärkta.

Några svenska favoriter?

– Kanelbulle, det finns året runt. Och fikatraditionen är något att njuta av. Koppla av lite och ha trevligt med vänner och kollegor, det är mycket trevligt.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag vill ha mer utbyte mellan unga människor. Fler unga japaner som besöker Sverige och fler unga svenskar som besöker Japan.

Publicerad: