Eldupphör i Syrien – för ett tillbakadragande av trupper

USA och Turkiet är överens om ett tillfälligt eldupphör i norra Syrien.

Enligt avtalet har de kurdiska styrkorna 120 timmar på sig att dra sig tillbaka från säkerhetszonen i norra Syrien.

– När den tidsfristen har löpt ut och alla lämnat blir det ”en permanent vapenvila”, säger Mike Pence, USA:s vicepresident.

Turkiet gick på onsdagen den 9 oktober in med väpnade styrkor i norra Syrien. Följ utvecklingen via Aftonbladets livreapportering. Vi svarar på frågor i mån av tid.

Skriv inlägg
 • Nivette Dawod

  Nu tar denna direktrapportering en paus. 

  Fortsätt följ rapporteringen på aftonbladet.se för senaste nytt gällande Turkiets offensiv i norra Syrien. 

 • Nivette Dawod

  Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Turkiets offensiv i Syrien är "galenskap".

  Den franske presidenten talade med journalister efter EU-toppmötet i Bryssel, och sa att hans ambition är att Frankrike, Tyskland och Storbritannien ska ordna ett möte "de kommande veckorna" med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. 

  Macron betonade också sin oro för de IS-krigare i fångläger i Syrien som tros ha flytt under offensiven och sa att de måste gripas och ställas inför rätta. 

 • Nivette Dawod

  Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har reagerat på överenskommelsen om tillfällig vapenvila och kallat den ett oseriöst initiativ. 

  – Den här så kallade vapenvilan. Det här är inte vad vi förväntade oss. Faktum är att det inte är en vapenvila, det är ett krav på kurdernas kapitulation, sa Tusk efter toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel idag. 

  Han uppmanade också Turkiet att omedelbart avbryta offensiven i norra Syrien. 

  – Vi måste upprepa våra krav på Turkiet att permanent avsluta den militära operationen omedelbart, och dra tillbaka sina styrkor och respektera internationell humanitär lag, sa Tusk, enligt nyhetsbyrån AP. 

 • Nivette Dawod

  Turkiets försvarsminister Hulusi Akar har svarat på anklagelserna och sagt att de är falska. 

  – Det är ett välkänt allmänt faktum att det inte finns några kemiska vapen i den turkiska arméns militära lager, säger Akar enligt The Guardian. 

 • Nivette Dawod

  Hamish de Bretton-Gordon, tidigare militärchef i Storbritannien med specialkunskap gällande bland annat kemvapen, säger till The Guardian:

  – Det mest troliga är att det är vit fosfor. Det är ett horribelt vapen som har använts upprepade gånger under det syriska inbördeskriget; det är olyckligt men det har blivit allt mer normaliserat.

  Vit fosfor används av militär för att skapa dim- eller rökridåer dagtid och för att lysa upp under nattetid. Det är olagligt att använda vit fosfor mot civila eftersom det orsakar svåra och mycket smärtsamma brännskador vid kontakt med hud, skriver Guardian.

USA:s vicepresident Mike Pence och Mike Pompeo, USA:s utrikesminister, har i dag suttit i förhandlingar med Turkiet president Recep Tayyip Erdogan i Ankara.

Vid 19.30-tiden, svensk tid, höll Pence en presskonferens där han meddelade att man kommit överens om ett tillfälligt eldupphör i Syrien.

Tidsfrist på fem dygn

Turkiet har gått med på ett eldupphör så att kurdiska trupper kan dra sig tillbaka från den säkerhetszon som man vill upprätta i norra Syrien. Man har, enligt avtalet, 120 timmar på sig att göra detta.

– När YPG har dragit sig tillbaka har Turkiet sagt att det blir en permanent vapenvila, säger Mike Pence.

De amerikanska sanktioner som införts mot Turkiet kommer därefter att hävas, enligt Pence.

”Miljoner liv kommer att räddas!”, skriver den amerikanske presidenten Donald Trump på Twitter, där han också tackar den turkiske presidenten.

President Erdogan svarade sedan Trump på Twitter.

Vicepresident Mike Pence uppgav också på presskonferensen att Turkiet och USA kommer att samarbeta rörande säkerheten i frågan om alla fängslade IS-terrorister i området.

Trump: ”Stort för alla”

Pence sa på presskonferensen att han talat med president Trump som var ”mycket glad och tacksam”.

President Donald Trump höll senare en kort presskonferens där han kommenterade det avtal som USA och Turkiet kommit överens om.

– Det är en stor dag för USA. En stor dag för Turkiet och en stor dag för kurderna. Det är en stor dag för civilisationen. Det är stort för alla, sa han och fortsatte:

– Det här är en situation som gör alla glada.

Presidenten sa också att USA kommer att vara på plats i norra Syrien och observera.

Turkiet: ”Paus”

Kurderna säger ja till eldupphöret i norra Syrien. Det uppger den kurdledda alliansen SDF:s högste befälhavare, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt amerikanska medier ska turkiska tjänstemän ha sagt att ”vi fick precis vad vi ville” efter dagens möte med Pence och Pompeo.

Övriga detaljer, utöver tidsfristen på 120 timmar, i avtalet mellan USA och Turkiet är i nuläget oklara.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu kommenterade senare avtalet. Han sa att det handlade om ”en paus i operationen” och inte ”ett eldupphör”.

USA:s vicepresident Mike Pence anländer till presskonferensen efter mötet med Turkiets president Erdogan.
USA:s vicepresident Mike Pence anländer till presskonferensen efter mötet med Turkiets president Erdogan.
Turkiets president Erdogan och USA:s vicepresident Mike Pence.
Turkiets president Erdogan och USA:s vicepresident Mike Pence.
Publisert: