Vellinge

Dinosaurier i Vellinge kräver bygglov

Av: 

Aftonbladet

En annan T-rex. Arkivbild.
En annan T-rex. Arkivbild.

NYHETER

De två grönskande dinosaurierna på Vellingeblomman måste ha bygglov.

Beslutet i mark- och miljödomstolen innebär att kommunen nu måste utreda urtidsdjurens öde på nytt, rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

Domstolen har kommit fram till att de två gröna jätteödlorna på anläggningen Vellingeblomman – som ökat publiktillströmningen påtagligt – även påverkar landskapsbilden och medför konsekvenser för de närboende.

Mark- och miljödomstolen tog upp fallet efter klagomål från en granne i Vellinge.

Till skillnad från lägre instanser bedömer domstolen att det handlar om byggnadsverk som kräver bygglov, vilket betyder att kommunen måste utreda urtidsdjurens öde på nytt.

Grannen som tagit strid mot dinosaurierna på utställningen Fantasy Garden har framför allt haft synpunkter angående den största jätteödlan, en tio meter hög och fyrtio meter lång avbildning av en växtäxtande Sauropod.

Kvinnan menar att den inkräktar på landskapet med dess natur- och kulturmiljövärden, förutom att verken tillsammans lockar mer besökare och därmed bidrar till en högre ljudnivå i grannskapet.

Vellingeblommans vd Dan Tedestål hade motsatt sig överklagandet med beskedet att de växtinklädda djuren kommer att bli allt grönare för varje år som går, och därmed gå mer i takt med omgivningarna.

Den andra gröna dinosaurien i parken föreställer en Tyrannosaurus Rex.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vellinge

Mark- och miljödomstolen

Dinosaurier

Trädgård

Miljöfrågor

Bygg & fastighet