USA ger Turkiet grönt ljus att gå in i Syrien

Av:  TT TT-AFP

USA kommer att lämna fältet fritt för Turkiet att genomföra en offensiv i norra Syrien mot den kurdiskledda SDF-milisen, meddelar Vita huset.

SDF – som samarbetat med USA mot IS – reagerar med besvikelse och varnar för fullskaligt krig i området.

"Turkiet kommer inom kort att genomföra sin sedan länge planerade manöver i norra Syrien. USA:s väpnade styrkor kommer inte stödja eller vara inblandade i manövern", skriver Vita huset, och tillägger att amerikanska soldater kommer att dras tillbaka från det berörda området.

Beskedet kommer kort efter ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och hans turkiske motpart Recep Tayyip Erdogan.

Vändpunkt

Erdogan meddelade häromdagen att offensiven mot området i nordöstra Syrien kan inledas under de närmaste dagarna. Området kontrolleras av den USA-stödda SDF-milisen, som i sin tur leds av den kurdiska YPG-milisen. Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

"Vi är fast beslutna att säkra vårt lands existens och säkerhet genom att rensa denna region på terrorister", skriver den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu på Twitter efter Vita husets besked.

Washington har tidigare försökt stoppa en sådan manöver och Vita husets uttalande kan ses som en vändpunkt i USA:s försvarspolitik gällande Syrien med avseende på att landet nu i praktiken slutar skydda allierade såsom SDF.

"Sviker åtaganden"

SDF reagerar med besvikelse på USA:s besked.

"De amerikanska styrkorna fullgör inte sina åtaganden och har dragit tillbaka sina styrkor från områdena längs gränsen till Turkiet, och Turkiet förbereder sig nu för en invasion i norra och östra Syrien", skriver SDF i ett uttalande.

Milisen säger att man kommer att försvara sig och har varnat för fullskaligt krig vid en turkisk insats. SDF varnar också för att en offensiv mot kurderna skulle ge möjlighet för IS att återta mark i Syrien. Det skulle vara en vändpunkt för framgångsrika kurdiskledda insatser mot terrorgruppen, skriver SDF.

"Frustrerad"

USA och Turkiet enades förra månaden om att skapa en buffertzon längs den syriska gränsen mot Turkiet. Erdogan säger att han är frustrerad över vad han beskriver som USA:s misslyckande att implementera överenskommelsen.

Erdogan och Trump ska träffas nästa månad för att fortsätta samtalen om att upprätta en säkerhetszon i norra Syrien, enligt Turkiet.

I Vita husets uttalande kritiserar USA också Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder för att inte ha tagit hem medborgare som stridit för IS i Syrien.

"Turkiet blir nu ansvarigt för alla IS-krigare i området som tillfångatagits senaste två åren", skriver Vita huset.

Publisert:

LÄS VIDARE