Ex-ministerns kritik: ”Solkar ner Nobelpriset”

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Karolinska institutets ordförande Mikael Odenberg riktar skarp kritik mot Simon Wiesenthalcentret.

”Frestelsen att skapa rubriker för SWC med hjälp av Nobelpriset väger tyngre än trohet mot sanningen”, skriver han bland annat.

– De solkar ner Nobelpriset, säger förre ministern Mikael Odenberg.

I måndags inleddes Nobelveckan med tillkännagivandet av Nobelpriset i medicin eller fysiologi. Medicinpristagarna utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet, KI, där tidigare ministern Mikael Odenberg är styrelseordförande.

Odenberg riktar nu i ett Facebook-inlägg skarp kritik mot människorättsorganisationen Simon Wiesenthalcentret för centrets försök att koppla ihop de påstådda trakasserierna på antisemitisk grund på Karolinska universitetssjukhuset och Nobelpriset.

Centret har tidigare pressat KI att agera, då de inblandade läkarna i ärendet på sjukhuset även har kopplingar till institutet. Rabbinen Abraham Cooper, en av centrets grundare, har tidigare sagt till Aftonbladet att ”situationen kan påverka ryktet för Nobelpriset i medicin”.

– Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet består förvisso av 50 professorer vid KI men är en privaträttslig organisation och inte en del av Karolinska Institutet, säger Mikael Odenberg.

Mikael Odenberg.
Foto: Maja Suslin/TT
Mikael Odenberg.

I sitt Facebook-inlägg hyllar Odenberg Simon Wiesenthalcentrets arbete mot antisemitism runt om i världen. Men han skriver också att ”det samtidigt finns två problem med SWC”. Odenberg skriver att centret ska ha ”vidgat definitionen av antisemitism till den grad att den som är alltför kritisk mot Israels politik riskerar att bli brännmärkt som antisemit” och det ”... väjer inte ens för osanningar i sin iver att synas, få braskande rubriker och främja det man anser vara sin fullt legitima sak”.

– De går mycket i armkrok med Trump-administrationen. Säger man allt för kritiska saker om den israeliska regeringens politik riskerar man bli stämplad som antisemit. Det finns en väldig sensationslystnad. Jag tycker det är tragiskt, eftersom deras arbete i grunden som de driver globalt mot antisemitism är oerhört viktigt. Det solkas ner på det här sättet, säger Mikael Odenberg.

”Solkar ner Nobelpriset”

Då Nobelpriset i medicin offentliggjordes publicerade rabbinen Cooper återigen ett pressmeddelande med kritik mot KI, där han hävdar att institutet misslyckats med att införa nolltolerans mot antisemitism och andra former av rasism.

– Det är väldigt allvarligt om det förekommer antisemitiska uttryck men någon anmälan till KI kring det här ärendet på sjukhuset finns inte, säger Odenberg.

– Jag betvivlar inte deras engagemang mot antisemitism. Men de solkar ner Nobelpriset och möjligen också Sverige.

I samband med offentliggörandet av Nobelpriset i medicin publicerade Cooper återigen ett pressmeddelande med kritik mot KI att organisationen misslyckats med att införa nolltolerans mot antisemitism och andra former av rasism. De uppmanar nu till att vidta åtgärder.

– Det är väldigt allvarligt om det förekommer antisemitiska uttryck men någon anmälan till KI kring det här ärendet på sjukhuset finns inte, säger Odenberg. 

”Bryter mot nolltoleransen”

Björn Fischler, docent och överläkare samt talesperson för aktionsgruppen mot antisemitism och rasism på Karolinska Universitetssjukhuset, skriver bland annat i en kommentar till Odenbergs inlägg att ”Är det förenligt med denna och andra stolta värderingar att ha en doktorand på Karolinska Institutet som uppenbarligen bryter mot den deklarerade nolltoleransen mot all form av diskriminering, inklusive antisemitism?”.

– Det är jättebra att de har bildat en aktionsgrupp och vi är i full gång att träffa dem och gå igenom om de har några frågetecken kring vår hantering av detta, säger Mikael Odenberg.

Aftonbladet har sökt Simon Wiesenthalcentret samt överläkaren som pekas ut i anmälan.

Publicerad:

LÄS VIDARE