Svenska Akademien utreder bluffsamtal – beställt telefonloggar

Publicerad:

NYHETER

Den irländska författaren John Banville tilldelades Nobelpriset i litteratur – i trekvart.

Därefter avslöjades samtalet som bluff.

Svenska Akademien utreder nu om busringningen kom inifrån Börshuset.

Det var strax innan tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur på torsdagen som den irländska författaren John Banville blev uppringd.

På andra änden av luren sa sig någon vara Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, och meddelade glatt att Banville tilldelats Nobelpriset.

Malm: Inga samtal härifrån

Men bara kort efter att de riktiga pristagarna offentliggjorts ringde telefonen igen, och ett meddelande lämnades i Banvilles röstbrevlåda.

1 av 2 | Foto: MATT DUNHAM / TT NYHETSBYRÅN
Författaren John Banville fick felaktigt beskedet att han tilldelats Nobelpriset i litteratur på telefon. Nu utreder Svenska Akademien om samtalet kom från dem.

Den bluffande sekreteraren förklarade då att beslutet ändrats i sista stund, på grund av interna stridigheter i Akademien.

– Jag blev naturligtvis besviken. När du blir uppringd och får veta att du fått Nobelpriset så tänker du inte klart, säger författaren till Irish Times och tillägger att han tror att syftet med busringningen var att försöka framställa Svenska Akademien i dålig dager.

Enligt Mats Malm, den riktige ständige sekreteraren, har inget samtal ringts till Banville.

– Ingen härifrån har ringt sådana samtal. Det låter som ett brutalt och grymt skämt, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Mats Malm, Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mats Malm, Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Beställt telefonloggar

Akademien har dock valt att utreda händelsen och beställt telefonloggar för att se om samtalet kom inifrån Börshuset.

– Vi har beställt loggar för våra telefoner så att vi vet om samtalet faktiskt gjordes i huset eller om det är någon utanför som har fått det att se ut som att det gjordes här, säger ständige sekreteraren Mats Malm i ett mejl till Kulturnytt.

Aftonbladet var under fredagen i kontakt med Mats Malm som då meddelade att loggarna ännu inte kommit fram till Akademien.

”De ska vara skickade per post i förrgår” skriver Malm.

Publicerad:

LÄS VIDARE