”Skandiamannen” Stig Engström pekas ut som Palmes mördare

Krister Petersson lägger ner utredningen efter 34 år

Den 34 år långa utredningen har nått sitt slut.

”Skandiamannen” Stig Engström pekas ut som den som mördade Sveriges tidigare statsminister Olof Palme på Sveavägen 1986.

Det uppger chefsåklagare Krister Petersson på onsdagens pressträff. 

Beskedet att ”Skandiamannen” Stig Engström pekas ut som den som mördade tidigare statsminister Olof Palme kom på onsdagens pressträff.

– Enligt min mening går det inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman, säger chefsåklagare Krister Petersson och fortsätter:

– Även om vi skulle fortsätta utreda detta i många år till kommer vi tillbaka till att Engströms agerande sätter honom som misstänkt i det här ärendet.

Engström avled 2000 och därmed läggs förundersökningen mot honom ned.

– Jag tycker det finns flera svårförklarade omständigheter rörande Stig Enström, säger Petersson.

Han säger att om den nuvarande Palme-gruppen varit aktiv redan för 34 år sedan hade han blivit frihetsberövad.

Petersson: Jag är inte dum

– Min bedömning är att det finns tillräckliga omständigheter för att han skulle kunna bli häktad. Jag är inte så dum att jag säger att jag kan påstå att brottet är styrkt, men det hade gett oss en rimlig chans att bygga ett case mot honom, att säkra ett mordvapen, att göra undersökningar av hans bostad, tekniskt undersöka hans kläder, och gräva djupare i omständigheterna som talar för om han medverkade i en konspiration eller inte. Men det kan vi inte.

Enligt spaningsledare Hans Melander började man att fokusera på Stig Engström efter att den nya utredningsgruppen började gå igenom det gamla materialet. Det aktiva arbetet började hösten 2017.

– Hans uppgifter gick inte att förena med övriga vittnen, säger Melander.

Kan inte utesluta konspiration

Vidare säger åklagare Krister Petersson att man undersökt om Stig Engström agerade ensam eller var en del av en större konspiration.

– Vi har inte kunnat hitta något stöd för en konspiration. Men det går inte helt att avfärda.

Stig Engström.
Stig Engström.

Enligt Krister Petersson var Engström van att använda vapen, bland annat hade han militär bakgrund och var bekant med den så kallade ”vapensamlaren” med tillgång till vapen.

– Men vi har inga klara uppgifter som kan sätta ett vapen i handen på Stig Engström. Vi har gjort beslag av åtminstone ett vapen som stämde överens med den kaliber som användes men tyvärr fick vi inte ett positivt svar av Nationellt forensiskt centrum. Men med tanke på det som händer måste han ha haft ett vapen i handen den aktuella kvällen, konstaterar Petersson.

Ingen har sett Engström

Han tillägger även att få vittnen har sett ansiktet på mördaren men att desto fler lagt märke till klädseln och att flera vittnesmål handlat om att gärningsmannen ska ha haft en rock samt någon typ av huvudbonad.

Däremot har inga vittnen sagt att de sett Stig Engström röra sig på det sättet som han själv påstår att han betett sig.

– Inget av vittnena som varit på brottsplatsen har pekat ut att Stig Engström över huvud taget har varit på brottsplatsen. Har han varit där så har han försvunnit innan han gett något som helst intryck på något vittne.

– Ingen har kunna lämna uppgifter om honom.

Att det gått 34 år sedan mordet är försvårande, menar Krister Petersson, då flera vittnen blivit gamla och påverkats av vad som skrivits om mordet.

– Vi har märkt att uppgifter som vittnen lämnar varierar ganska ordentligt från de första förhören och senare, vilket har försvårat utredningsarbete.

– Av allt att döma kommer den tekniska bevisnigen inte att kunna ge oss någon hjälp. Vi måste bedöma vad som hände på befintligt material.

788 vapen har provskjutits

Totalt har 788 vapen provskjutits i utredningen.

– Vapendelen är givetvis både central och intressant, säger Hans Melander , och tillägger att det finns vittnesuppgifter som tyder på att vapnet är en revolver.

Utredarna har även tittat på en stor mängd kulor.

Kulan som dödade Palme, och den som snuddade vid hustrun Lisbeth är av typen Winchester. Kalibern är 357 Magnum, förklarar Melander.

– Tyvärr är det mycket få spår på kulorna. De är dessutom demolerade.

Enligt Melander är man säker på att det är rätt kulor som hittats. Däremot tror man inte det är möjligt att koppla ett vapen till dem.

Största utredningen i Sverige

Vidare förklarar Hans Melander att Palmeutredningen, som pågått i 34 år, är en av världens största polisutredningar.

– Den brukar jämföras med mordet på John F Kennedy. Det är den i särklass största utredning som bedrivits i Sverige.

Utredningen innehåller över 22 430 olika uppslag och cirka 90 000 personer ingår i förundersökningen och cirka 40 000 är omnämnda. Drygt 10 000 personer är hörda, varav knarklangaren Sigge Cedergren flest gånger.

– Han är hörd hela 43 gånger, säger Hans Melander.

134 personer har erkänt

Totalt 134 personer har erkänt mordet, och 29 har erkänt direkt till polisen.

Vidare redogör Hans Melander för de olika spår man arbetat efter. Bland dem 33-åringen och Christer Pettersson.

33-åringen kunde utredningsgruppen dock avskriva relativt enkelt, menar Melander, och Christer Pettersson, som dömdes i tingsrätten för mordet, frikändes i hovrätten.

”Inget konkret att gå på”

Där finns även en ”Christer A”, som bodde nära brottsplatsen och hade ett vapen som skulle kunna vara av samma modell som mordvapnet.

Något vapen har dock inte hittats.
Vidare nämner Melander PKK-spåret, som den första spaningsledaren Hans Holmér arbetade aktivt med, samt Sydafrika och det så kallade polisspåret.

– Problemet är att man inte får fram något specifikt. Tyvärr finns inte så pass mycket konkret så man kan göra så mycket åt det, menar Melander.


PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Efter 34 års ovisshet, en uppsjö av olika teorier och konspirationsteorier och ett underlag som kallats för världens största mordutredning så skulle vi till slut få ett svar på vem som mördade Olof Palme. Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE