Coronapandemin

Fler ansöker om förlängt uppehållstillstånd

Av: 

TT

Fler ansöker om förlängt visum eller uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Arkivbild.
Fler ansöker om förlängt visum eller uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Arkivbild.

NYHETER

Under coronapandemin har många utländska medborgare fastnat i Sverige och Migrationsverket har sett en kraftig ökning av ansökningar om förlängt visum eller uppehållstillstånd. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Under mars och april fick myndigheten in 1 403 ansökningar om förlängt uppehållstillstånd för besök, motsvarande siffra i fjol var 292. För visumförlängningar är antalet 2 021 i år mot 518 ansökningar under samma period 2018.

Hur stor del av dessa som gäller personer som har fastnat i Sverige på grund av coronapandemi är inte känt.

– Vi ser en stor ökning av både viseringsförlängningar, men även av de som söker uppehållstillstånd för besök. Och för besöksärenden så ser vi nästan en fyrdubbling av antalet ansökningar under april månad, säger David Lindstrand, rättslig expert på Migrationsverket, till radion.

De vanligaste hemländerna bland de som ansöker om att få stanna längre tid i Sverige är: Indien, Kina, Ukraina och Thailand.

PODD Så tjänar bluffmakare pengar på corona-oron

Coronapandemin har spridit sig över världen och det verkar dröja ett bra tag innan det finns ett vaccin att använda. Det här skapar stor oro hos många och det i sin tur leder till att folk blir lurade att köpa preparat och produkter som sägs lindra, bota eller motverka coronaviruset. Allt för att tjäna pengar på människors oro. Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat flera av de företagen som försöker sko sig på folks rädsla för coronasmittan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Advokatsamfundet: Ändra lag om dåliga ombud

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Migrationsverket

Coronaviruset