Sökte kontakt med Kry-läkare – hörde doktorn prata med annan patient

Kry: ”Ett fåtal personer kan ha drabbats”

När Martin Lossman sökte kontakt med en nätläkare på Kry hamnade han plötsligt mitt i en läkares pågående samtal med en annan patient.

Han ifrågasätter nu hur sjukvårdssekretessen fungerar.

– Inte så skoj att andra människor kan höra ett samtal som är högst konfidentiellt, säger han.

Martin Lossman och hans son blev mycket förvånade över hur kontakten med Kry utvecklade sig.

De passade på att filma det hela för att dokumentera det som hände.

– Vi försöker få kontakt med läkaren på kry, via appen. Vi ser och hör honom men han verkar inte se eller höra oss, berättar Martin

– Efter ett tag börjar han prata med en annan patient samtidigt som vi ser och hör allt. Som tur är namnges inte patienten just i detta samtalet.

”Inte alls bra”

Martin Lossman undrar hur detta kan gå till rent tekniskt och ifrågasätter säkerheten.

Kry har undersökt händelsen och upptäckte då genast en ”felande länk”, enligt presschef Linda Bengtsson.

En felande länk, vad innebär det i praktiken?

– I praktiken innebär det att, precis som på filmen, att man kunnat ta del av läkarvyn, säger Linda Bengtsson. Man har inte kunnat lyssna eller se på patienten.

– Det här är inte alls bra, vi beklagar djupt det inträffade, sådant här får inte hända. Patientsäkerhet är något vi jobbar aktivt med, det är väldigt högt prioriterat. Vi har tittat tillbaka tekniskt i våra loggar för att kunna se om det här har kunnat drabba andra. Och vi har kommit fram till att det endast skulle kunna röra sig om ett fåtal personer som vi nu försöker etablera kontakt med.

”Ett fåtal kan ha drabbats”

Vad betyder det, ett fåtal personer, vad har hänt med dem?
– Vi har kunnat se, rent teoretiskt, att det finns ett fåtal personer där det här hade kunnat inträffa. Och dem söker vi kontakt med för att höra hur deras upplevelse av vårdmötena har varit.

Det här fåtalet som kan vara drabbade, vad tänker ni säga till dem?
– Vi ringer upp dem, dels för att bekräfta att vi haft den här situationen och vi har kunnat identifiera dem som individer. Vi beklagar djup att de hamnat i denna situation. I teorin hade det kunnat vara möjligt att någon annan överhörde deras samtal. Men vi har ingen indikation på att de är drabbade.

”Känns inte säkert”

Kry uppger att åtgärder är vidtagna så att det inträffade inte ska kunna hända igen.

Men Martin Lossman, egen företagare som utbildar skolor i fysisk aktivitet och rörelse, är kluven.

– Det som är lite paradoxalt är att jag är väldigt nöjd med Kry i övrigt, vi har haft kontakt med dem tidigare. Så jag måste ändå säga att det är ett bra verktyg, säger han.

– Men när det blir så här, att det eventuellt hörs att man pratar med en annan patient, då känns det ju inte så säkert längre.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN