Krigsbrott

Irakiske försvarsministern utreds för krigsbrott

Av: 

Nivette Dawod

John Granlund

NYHETER

Den irakiske försvarsministern och svenska medborgaren Najah al-Shammari utreds för krigsbrott.

Det uppger källor för Aftonbladet.

Åklagarmyndigheten bekräftade under eftermiddagen uppgifterna.

Efter uppgifterna om att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari är en svensk medborgare som under flera år varit sjukskriven i Sverige kan Aftonbladet nu avslöja att han utreds för krigsbrott.

Enligt uppgifter till Aftonbladet pågår det en förundersökning om brott mot lagen om folkmord och krigsförbrytelser.

På måndagseftermiddagen bekräftade åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet uppgifterna och skrev i ett kort pressmeddelande:

”Anmälningar har kommit in om en irakisk minister som misstänks för brott mot mänskligheten. Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet arbetar nu med att se hur de ska gå vidare med utredningen, som befinner sig i ett mycket tidigt skede.”

Utöver det utreds al-Shammari, som är skriven på ett annat efternamn i Sverige, för grovt bidragsbrott och folkbokföringsbrott eftersom han och hans hustru ska ha fått bostadsbidrag och barnbidrag för barnen i Sverige, samtidigt som de befunnit sig i Irak.

”Utövar en massaker”

Aftonbladet har talat med flera exilirakier som anser att al-Shammari har det yttersta ansvaret för det höga dödstalet bland demonstranterna, som protesterat sedan i oktober, i Irak. Minst 330 människor tros ha dödats och 15 000 personer har skadats under protesterna.

En av dem har också anmält al-Shammari för just krigsbrott.

– Han sitter på en viktig position i en korrupt regering som utövar en massaker mot folket som utövar sin rättighet enligt irakisk lag, säger anmälaren till Aftonbladet.

Al-Shammari svarade nyligen i ett filmklipp på anklagelserna om att kravallstyrkorna har kopplingar till Iran, och att ammunition, som tårgasbehållare, som skjutits mot demonstranter upptäckts vara Irantillverkade.

– Den här typen av ammunition som avlossats har inte förts in i Irak av den irakiska staten. Premiärministern har beordrat att inte använda den här typen av projektiler över huvudtaget, sa han bland annat.

Inte första gången

Det är inte första gången al-Shammari utreds för brott.

Efter att han, enligt Skatteverket, kom till Sverige 2009 har han misstänkts för bedrägeriförsök under 2015 och 2016 satt han häktad åtalad för flera fall av allvarliga brott som ska ha pågått under lång tid. Båda förundersökningarna lades ner.

Efter publiceringarna om att han är svensk medborgare hotade al-Shammari svenska medier med stämning.

”Vi bekräftar att ministern nu har utsett en svensk advokat med sina medhjälpare för att stämma de svenska och arabiska tidningarna och webbplatserna som publicerade dessa falska uppgifter”, skrev det irakiska försvarsdepartementet på sin Facebooksida.

PODD Den osannolika historien om Iraks försvarsminister

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur en svensk medborgare blev Iraks försvarsminister – och om turerna kring det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - flera olika modeller hos MEDS.

MEDS

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krigsbrott

LÄS VIDARE

Sjukskriven man i Sverige är försvarsminister i Irak

ÄMNEN I ARTIKELN

Krigsbrott

Najah al-Shammari

Irak

Sverige

Brott