Spionens uppgifter upprör i Taiwan

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT
Taiwans president Tsai Ing-Wen (till vänster) reagerar på nya uppgifter om kinesiska påverkansförsök. Bilden är tagen vid ett valmöte i Taipei den 17 november.

Nya uppgifter om hur Kina bedriver en omfattande påverkanskampanj inför valet i Taiwan hänger som en skugga över valrörelsen.

Den kinesiske spionen Wang "William" Liqiang, som hoppat av och börjat samarbeta med Australiens underrättelsetjänst, gör gällande att han och andra spioner arbetat för att gynna den taiwanesiska oppositionen – Kuomintang-partiet och dess ledare Han Kuo-Yu – genom att infiltrera medier, religiösa samfund och olika gräsrotsorganisationer.

Taiwans president Tsai Ing-Wen, vars parti DPP förespråkar formell självständighet, säger vid ett kampanjmöte inför valet den 11 januari att landet måste förhindra Kinas försök att "förstöra dess demokratiska värderingar". Utrikesminister Hsu Szu-Chien säger att Taiwan står inför en rad kinesiska hot som syftar till att underminera regeringen.

DPP:s partiordförande Choi Jung-Tai skriver på Facebook att Kuomintang agerar i maskopi med Kinas kommuniststyre, och frågar:

"Kommer ett val avgöra om Taiwan vill bli del av totalitära Kina tillsammans med Kuomintang?"

Kuomintangs ledare Han ifrågasätter spionen Wangs uppgifter och lovar att dra sig ur valet om någon skulle visa att han tagit emot pengar från Kinas kommunistparti.

Taiwans regering har kontaktat Australien och bett om ytterligare information.

Den kinesiska regimen avfärdar i en kommuniké på söndagen Wang som en dömd bedragare som reser på falska id-handlingar.……

Publicerad: