Skarpa skott mot demonstranter i Irak

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ali Abdul Hassan
En kista med en av de dödade demonstranterna förs genom gatorna i Bagdad. Protesterna har pågått i snart två månader.

Minst sju människor har dödats i Bagdad och i södra Irak, där säkerhetsstyrkor har använt skarp ammunition mot demonstranter. Tiotals andra har skadats, uppger polisen och källor inom vården.

I Nasiriyya dödades tre människor när säkerhetsstyrkorna avlossade skott och använde tårgas mot demonstrationsdeltagare som hade samlats på tre viktiga broar i staden. Ytterligare en person uppges ha avlidit av sina skador på sjukhus.

Över 50 personer ska ha skadats i sammandrabbningar i Nasiriyya, bland annat tvingades flera barn lämna ett sjukhus under natten efter det att tårgas spridits på sjukhusområdet. Protesterna har trots det fortsatt.

Nära hamnen i Umm Qasr nära Basra i sydöstra Irak har minst två människor dödats och 70 skadats av säkerhetsstyrkorna, enligt polis- och vårdkällor. I Bagdad har en person dödats under nattliga protester i stadens centrala delar.

Minst 330 människor har dödats i landet och tusentals har skadats sedan oroligheterna inleddes i början av oktober.

Demonstrationerna riktar sig bland annat mot arbetslöshet, korruption och en dåligt skött offentlig sektor och krav ställs på att regeringen ska avgå.

Publicerad: