Valet i Storbritannien 2019

Liberaldemokraterna satsar allt på ett kort

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

CHELMSFORD, ESSEX. När Liberaldemokraternas turnébuss svänger upp råder det ingen tvekan om var de står.

”Stop Brexit” står det med stora bokstäver bredvid en jättebild av partiledaren Jo Swinson.

Hon och partiet har satsat allt på ett kort. Förhoppningen är att attrahera alla de väljare för vilken ingen fråga är viktigare än att Storbritannien ska stanna kvar i EU.

Liberaldemokraterna är det enda av de stora partierna som mycket tydligt tagit ställning mot brexit.

När Jo Swinson stiger av bussen är det i en gulorange skaljacka som matchar de liberaldemokratiska färgerna på bussen. Kamerablixtar slår emot henne. Tv-bolagens kameramän går baklänges för att följa henne så nära som möjligt.

Trots att Liberaldemokraterna bara är tredje största parti är mediaintresset stort.

Ovanligt ung partiledare

Jo Swinson, 39, är relativt färsk som partiledare och ovanligt ung. Något som inte behöver vara en nackdel i den här valkampanjen där det är de unga väljarna som framför allt vill stanna kvar i EU. Men hur det än går i valet kommer Liberaldemokraterna inte att kunna bli annat än ett stödparti. Detta trots att Swinson i början av valrörelsen sturskt deklarerade att hennes mål var att bli premiärminister.

– Vi kommer att pressa på för att det ska bli en andra folkomröstning och att varje avtal med EU som läggs fram ska godkännas av en majoritet av befolkningen, säger hon.

Valrörelsen har dock inte gått riktigt som Liberaldemokraterna hade tänkt sig. När nyvalet utlystes i slutet av oktober låg partiet på cirka 20 procent i opinionen. I dag är man nere på runt 14 procent. Ändå värjer sig Jo Swinson mot påståenden att det var en felsatsning att gå ut så hårt med kravet på att brexit ska stoppas.

”Brexit innebär stor osäkerhet”

– Vi arbetar hårt för att vända valvindarna, säger hon tappert. Vi kommer att gå framåt.

Hon får en rundvisning bland får och torkat vete som ligger i stora drivor direkt på betongen i en lagerbyggnad. Jo Swinsons svarta, långskaftade stövlar ser helt oanvända ut.

– Brexit innebär en stor osäkerhet för vår framtid, inte minst för jordbruket, säger Swinson vars ansikte lyses upp av de tillfälliga lampor som tv-bolagens satt upp.

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen men dagsljuset är redan på väg att försvinna.

– Risken är att vi tvingas gå med på sämre standard för djurhållning och sämre kvalitet på maten för att få till ett handelsavtal med USA. Det är våra barns framtid som står på spel.

Hon har svårt att värja sig mot journalisternas många kritiska frågor om dåliga opinionssiffror.

Experten: Ett misstag

Statsvetaren Nicholas Westcott vid London University tycker att Liberaldemokraterna gjorde ett stort misstag när Swinson gick ut och sa att hon inte tänkte respektera resultatet av folkomröstningen utan försöka stoppa brexit.

– En kampanj för en andra folkomröstning hade kunnat locka till sig en stor grupp väljare, säger han. Men det var ett strategiskt misstag att kampanja enbart på att stoppa brexit. Man borde ha drivit andra frågor också.

Jo Swinson är trovärdig men inte särskilt karismatisk, enligt statsvetaren Nicholas Westcott.

Liberaldemokraterna har också fokuserat mycket av intresset på sin partiledare. Inte heller det ser ut att ha varit någon lyckad strategi.

– Jo Swinson är trovärdig men inte särskilt välartikulerad eller karismatisk. Hon är inte tillräckligt känd hos den breda allmänheten och inte tillräckligt erfaren.

Efter 45 minuter har alla de brittiska medierna fått sitt. Vi är det enda utländska teamet på plats men ointressanta eftersom vi inte kan leverera några väljare.

– Kul att ni är här. Hälsa Sverige, är allt Swinson säger innan hon hoppar in i en bil för att köra tillbaka till London.

Journalisterna får ta turnébussen tillbaka.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ordet Jeremy Corbyn vägrar ta i sin mun

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Storbritannien 2019

Brexit

Liberaldemokraterna

Jo Swinson

Storbritannien