Greta Thunberg

Gretas kapten: ”Känner lukten av Lissabon”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Novembersegling på Atlanten är känslan av att kastas runt i en tvättmaskin, Yatzyspel, regnbågar, barnpassning, sjösjuka och vegansk mat.

Men snart kan havslivet vara över för Greta Thunberg.

– Jag känner lukten av Lissabon vid horisonten, skrev kapten Riley Whitelum i går lördag.

Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, har nu varit till havs i elva dagar. Fortfarande är katamaranen La Vagabonde, som seglas av australiensaren Riley Whitelum, 32, och brittiska tävlingsseglaren Nikki Henderson, 26, långt från målet: Portugal. Sedan väntar landvägen till Madrid där klimatkonferensen COP25 inleds 2 december.

Under lördagen hade ekipaget fortfarande inte nått halvvägs mellan USA och Europa, meddelade Greta Thunberg på Instagram.

Resan har varit minst sagt omväxlande hittills. Dag två drabbades Greta, kapten Whitelums australiensiska sambo Elayna Carausu, 26, och parets knappt ettårige son Lenny av sjösjuka, vilket de dock sluppit sedan dess. Trots flera tuffa etapper, som natten mot den åttonde dagen:

– Vi seglade genom två eller tre åskväder, det regnade som under monsunen och blixtnedslagen fick mig att nästan hoppa ur skinnet, skrev Nikki Henderson på sin Facebook-sida.

Medan stormvindar drev båten framåt stängde Whitelum och Henderson av all elektricitet och placerade satellittelefonerna i ugnen:

– Det var rejält blåsigt. Det känns som att vara i en tvättmaskin. Men La Vagabonde älskar det. Vi har det komfortabelt och mår bra allihop. Även om allt är salt och genomvått, och vi inte kan torka våra kläder, skrev Elayna Carausu på morgonen dag åtta.

”Givetvis är La Vagabonde en vegansk båt”

Lugnet efter stormen börjar bli en välbekant känsla för de ombordvarande:

– Vi såg en glödande regnbåge – så vacker – den enda färgen i ett hav av grått, svart och vitt, skrev Henderson i måndags.

Ombord på den knappt 15 meter långa katamaranen liknar dagarna varandra. I torsdags skrev Greta på Instagram:

– Dagarna flyter ihop. Men varje dag träffas vi alla sex och äter middag. Och givetvis är La Vagabonde en vegansk båt.

På kvällarna lär de känna varandra. Greta har tillsammans med pappa Svante Thunberg, 50, lärt de andra att spela Yatzy, Elayna spelar ibland gitarr och sjunger, häromdagen var det fredagsmys med chips och whiskey, medan resenärerna läste rubriker från sina hemländer högt. Andra kvällar har de pratat om hur viktiga mor- och farföräldrar är.

–Det förefaller som vi har känt varandra i flera år, ändå är det bara en vecka, skrev Riley häromdagen.

Drygt 4 000 kilometer kvar till Portugal

Elayna konstaterade dag tre att stämningen ombord var ”fantastiskt bra” och fortsatte:

–Greta håller Lenny på gott humör i timmar, medan hennes pappa har kaffevakt, städar och får oss alla att skratta.

Gruppen har drygt 4 000 kilometer framför sig innan de når land. I fredags skrev Nikki Henderson:

– Det har varit en fantastisk dag. Den stora spinnakern fladdrade hela dagen ända in i natten. Vi tog oss fram med 10-20 knops hastighet hela dagen. Otroligt. Ljudet när La Vagabonde börjar plana genom vattnet börjar vi alla känna igen nu – och när havsytan lugnar ner sig går det ännu fortare. Just nu kommer dock vinden precis från den plats som vi vill ta oss till.

Ändå räknade Riley Whitelum i går lördag med att La Vagabonde skulle angöra land redan i början av december. På Instagram avslutade han sitt inlägg om Lissabon med en tummen upp-emoji och texten ”Early December.”

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Allt fler Greta-liftar med segelbåt över haven

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

Lissabon

Klimathotet

Regnbåge

Atlanten

Instagram

AB Voice