Melbourne

Kardinal frias i högsta domstolen

Av: 

TT

Kardinal George Pell utanför domstolen i Melbourne i februari 2019.
Kardinal George Pell utanför domstolen i Melbourne i februari 2019.

NYHETER

Den tidigare sexbrottsdomen mot den australiske kardinalen George Pell har upphävts av Australiens högsta domstol.

”Jag har konsekvent hävdat min oskuld medan jag har fått uthärda en grav orätt”, skriver Pell i ett uttalande.

78-årige George Pell var tidigare Vatikanens ekonomichef och är den högst uppsatte inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott mot barn.

Flera tidigare instanser har ansett att han var skyldig till att ha begått övergrepp mot två korgossar vid St Patricks Cathedral på 1990-talet när han var ärkebiskop i Melbourne, och han dömdes förra året till sex års fängelse.

Dog i överdos

Kardinalen har konsekvent nekat till anklagelserna och överklagade till högsta domstolen, som nu alltså frikänner honom på alla fem anklagelsepunkter. Beslutet fattades enhälligt av domstolens sju rådmän.

Domstolen skriver att bevisen mot Pell inte når upp till de nödvändiga kraven och att det finns en möjlighet att han kan ha blivit oskyldigt dömd.

Bevisen mot honom bygger på ett vittnesmål från den av pojkarna som fortfarande är i livet. Han har berättat att Pell ska ha genomfört sina övergrepp i sakristian efter mässan. Det andra påstådda brottsoffret dog i en överdos 2014 och det är inte känt ifall han någonsin pratade om några sexuella övergrepp.

Har släppts

Trots frikännandet säger Pell att han inte hyser något agg mot mannen som anklagat honom för övergreppen.

”Jag vill inte att mitt frikännande ska adderas till den skada och bitterhet som så många känner; det har varit tillräckligt med smärta och bitterhet”, skriver han i uttalandet efter domen.

Pell har under tisdagen släppts ur fängelset Barwon Prison i staden Melbourne under tisdagen, efter att ha suttit där ett år. Han säger i ett uttalande att en ”allvarlig orättvisa” har rättats till i och med den nya domen.

Polisen i delstaten Victoria, som har utrett anklagelserna mot Pell, meddelar att den respekterar högsta domstolens beslut och fortsätter att utreda sexuella övergrepp och ge rättvisa till offer, ”oavsett hus många år som gått”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Påven: Gud älskar även den värsta av oss

ÄMNEN I ARTIKELN

Melbourne

Australien

Sexuella övergrepp

Katolska kyrkan