Coronapandemin

Alex studentskiva ställs in – tvingas ändå betala

Av: 

Nicole Gustafsson

NYHETER

Den sista mars skulle Alex klass ha sin studentskiva i Stockholm.

Men efter regeringens restriktioner ställdes festen in. Trots det vill inte arrangören, Skolfest, betala tillbaka pengarna till studenterna.

– Det är tråkigt som student när man inte har så mycket pengar, säger Alex, 18.

Alex, 18, går sista året på Blackebergs gymnasium i Stockholm. Den sista mars skulle hans klass ha haft sin studentskiva på nattklubben Rose. Men bara några dagar före firandet kom nya restriktioner från regeringen.

Sammankomster på fler än 50 personer förbjöds i och med spridningsrisken av coronaviruset. Att fira studenten med 300 gäster var därför inte längre aktuellt.

Trots det ville inte Skolfest, som arrangerar Alex klass studentskiva, ställa in.

– De tjafsade med oss och sa att vi fick avboka skivan, för då behöver de inte betala tillbaka, säger Alex och tillägger:

– Till sist fick vi ställa in allt helt och hållet.

Alex, 18, tar studenten mitt i pandemin: ”Just att det är det här året när jag tar studenten är ju väldigt segt”.

Vägrar betala tillbaka 15 000

Alla i Alex klass betalade Skolfest 1 500 kronor var, totalt runt 50 000 kronor. Men eftersom studenterna avbokat skivan vill inte Skolfest betala tillbaka hela beloppet.

– Först ville de betala tillbaka hälften. Sen betalade de tillbaka mer. Men de har fortfarande tagit 15 000 kronor betalt.

Ali Taherian, vd på Skolfest, skriver att han förstår studenternas frustration över att inte kunna få sina efterlängtade studentskivor.

”Många har också uttryckt sympati för oss och våra branschkollegor som just nu går igenom en tuff period och väljer av den anledningen att skjuta fram sin skiva - denna hänsyn kan jag bara tacka för”, skriver Taherian i ett mejl till Aftonbladet.

Men Alex och hans klass vill inte skjuta på sin skiva då de inte vet när restriktionerna kommer att ändras.

– Även fast vi skjuter fram den så kanske den inte kommer bli av.

”Dåligt av företaget”

Klassen tog sitt ansvar och avbokade festen, något de inte borde få betala för tycker Alex. Men Skolfest gör inga undantag för avbokningar trots pandemin.

”En del har valt att avboka sin skiva, och då får man stå för den hittills nedlagda tiden som vi har lagt ned. Det motsvarar den avbokningsavgift som vi har kommit överens om”, skriver Taherian till Aftonbladet.

– Jag tycker det är dåligt av företaget att fortfarande ta betalt. Det är tråkigt som student när man inte har så mycket pengar, säger Alex.

Han och tusentals andra studenter i Sverige ser nu ut att inte enbart missa sina studentskivor, utan även andra delar som mösspåtagning och utspring.

– Just att det är det här året när jag tar studenten är ju väldigt segt, säger Alex.

 

ANNONS

Känner du någon som drabbats av krisen? Skicka ett blombud för att sprida kärlek och omtanke - välj vacker bukett och överraska nära och kära med en hälsning.

Extern länk från Interflora

Läs mer

PODD Så hårt kan coronaviruset slå mot svenska jordbruket

Sveriges bönder kan drabbas hårt av coronakrisen när säsongsarbetare från utlandet inte har möjlighet att ta sig hit. Arbetslösheten ökar lavinartat i landet och frågan är om de som blivit permitterade borde få jobb inom lantbruket? Vilket är det värsta scenariot vi står inför? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin


Publisert:

LÄS VIDARE

Nära dig: Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Studentfirande

Studentliv

Stockholm